Livsmestring for hode og hjerte

Kan det være bra å dyrke seg selv? 
Ja, mener Gro T. Rykkelid, men ikke i ordets vanlige betydning.

Rykkelid har laget over 100 hjerte-illustrasjoner, og har etter hvert fått mye erfaring med å illustrere abstrakte ord som kan være vanskelige å snakke om: skyld, skam, styrke, for å nevne noen. Hun er opprinnelig utdannet blomsterdekoratør og elsker å jobbe i hagen. Det har inspirert henne til å utvikle «Hjertehagen» konseptet, som er basert på 32 bilder hentet fra nettopp hagen. På en enkel måte hjelper kurset mennesker å mestre livet på en bedre måte. Sist år kom hun ut med bøkene «Gartner i eget liv» og «Hjertehagen». Nå blir snart tre hjertehagekurs tilgjengelig som nettbaserte kurs, og det er allerede mulig å få engratis smakebit på kurset.

– Hvorfor utviklet du dette kurset?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har «forsket» og «meditert» på betydningen og tematikken bak Hjertehage-bildene i mange år, og har stadig sett nye sider ved dem. Parallelt har jeg jobbet med de bibelske fundamentene. Det første Gud gjorde da han skapte menneskene var å plassere dem i en hage. Det må jo være noe han prøver å fortelle oss med det. Her fikk de i oppgave å dyrke og å vokte, mens de levde i et nært fellesskap med Gud.

Forstå med hjertet

Kurset fremstår som trosnøytralt, men bygger på bibelske prinsipper.

– Som kristen tror jeg at «løsningen» ligger et annet sted enn iyoga ogmindfulness. Essensen i både hinduismen og buddhismen handler mye om å godta tingenes tilstand og lære seg teknikker for å akseptere, og i ytterste grad fortrenge ting. Psykologi og kristendom derimot, oppfordrer heller til å ta tak i «ugresset» og fysisk gjøre noe med det, sier hun.

Kurset er basert på bilder, som øker sjansen for forståelse, ifølge Rykkelid.

– Når den visuelle og verbale delen av hjernen kommuniserer, forstår vi bedre. Da er sjansen for endring større.

Kurset har blitt holdt i menigheter, men også forNAV, for helsearbeidere og bedrifter.

På tvers av språk

– Hvem vil ha nytte av et slikt kurs?

– Det er for alle som ønsker å lære mer om seg selv og andre, og som ønsker enkle, jordnære redskaper til å mestre livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva oppnår du med å bruke illustrasjoner, og ikke bare ord?

– Bilder kommuniserer umiddelbart, og lagres på andre steder i hjernen. En mann som deltok på ett av kursene kom bort til meg i etterkant og sa: «Tusen takk, jeg er så sliten av alle ordene».

Bildene kommuniserer også på tvers av språk, religion og kulturer, og skaper en felles plattform for kommunikasjon.

Rykkelid gir et eksempel fraFiji-øyene.

– Der har de for det første ikke ord i språket for følelser, og mannfolk er absolutt ikke vant til å kommunisere om slike ting. Etter en times undervisning begynte de å dele relativt dype ting fra livene sine, fordi de hadde fått et språk de kunne bruke, via hagemetaforene.

Hode og hjerte

Mer og mer ser hun betydningen av å bruke høyre og venstre hjernehalvdel i en læringsprosess.

– Når det skjer, er det større sannsynlighet for at budskapet ikke bare kommuniserer med hodet, men også med hjertet.

– Du gir ti råd for å ta vare på «hjertehagen.» Er det ett eller to av disse du har hatt spesielt nytte av?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle er gode, men jeg er mer og mer bevisst på å være tilstede i eget liv, i min egen hjertehage i, fellesskap med Gartneren selv. Han vet jo det meste, og mer enn det. Jeg lærer meg hele tiden viktigheten av vanning, luking, beskjæring og fruktdyrkining, sier hun på bildespråk.

Taler Gud?

For mange år siden var Gro Rykkelid Torvaldsen med å arrangere et seminar med tittelen: «Taler Gud gjennom bilder?»

– Svaret er ja, og Hjertespråk er ett av svarene. Det handler om nysgjerrighet, om uendelig mange timer med arbeid, om vilje, om økonomiske investeringer, om anti jantelovholdning, og tro! Tro på at Gud taler gjennom bilder, og at mitt lille bidrag her kan bety en forskjell for noen, sier hun.