Feirer vi jul feil i dagens Norge?

Har julestemningen kommet? Eller ser du kanskje frem til at den skal komme? Håper i alle fall at den skal komme. Eller kanskje tenker du at det er mer en fjern drøm? Men hvor kommer den egentlig fra, julestemningen? De første kristne hadde den nok ikke. De feiret ikke jul – det startet man med først på 300-tallet. Og grunnen til at de startet med det er ganske så interessant, i disse dager hvor vi kjemper hardt for å bevare våre kristne tradisjoner.

Min første jul med svigers ble en annerledes opplevelse. Juletorsken glimtet for eksempel med sitt fravær, det var for hverdagskost å regne der nord. Tradisjonene var annerledes. Og jeg, jeg kom liksom ikke helt i julestemning. Jeg så hvordan kona mi var der. Hvordan hun koste seg. Julestrømpe. Ribbe. Når de løp til vinduene for å se de opplyste helikoptrene som fløy i stjerneform over den bekmørke himmelen (ja, det var midt på dagen). Når de rette folkene var der og gjorde de rette tingene, da kom julestemningen. Det var fint å oppleve hennes jul, og rart å merke hvor sterkt julestemningen min var knyttet til tradisjoner.

SYNSPUNKT:Gjønnå marg og bein

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi mennesker trenger høytider. Trenger noe annerledes. Noe som bryter med hverdagen. Vi trenger ritualer. Trenger noe som skjer om igjen og om igjen – på samme måte. Vi trenger bestemte tider for familie og storfamilie. Og vi som lever i nord trenger å tenne lys, trenger å spre varme – i vinterens kulde og mørke. Kanskje kan man si at det er noe gudgitt over det. Israelsfolket hadde i alle fall masser av slike høytider.

Nylig skrev Dagen om at et utvalg har kommet frem til at England nå skal avkristnes. Sånn offisielt sett. I realiteten har det jo skjedd for lenge siden, men nå skal man altså ha både en imam og en prest til å innvie den neste kongen, og så videre. Det interessante er at ordningene som nå skal avskaffes ble innført for 1400 år siden, den gang pavens utsending Augustin brakte kristendommen til de britiske øyer. I realiteten var prosessen allerede godt i gang, men nå skjedde det altså offisielt.

Og ordrene fra paven var at man ikke skulle avskaffe hedenske skikker, som for eksempel jul, men gi dem et kristent innhold. Akkurat slik det hadde skjedd i Roma noen hundre år tidligere. Når kristendommen hadde gått fra minoritetstro til flertallstro til statens tro. Lysfesten, midtvinterfesten – yul, ble kristen. Festen, høytiden trengte menneskene, men fyllen som den var preget av før ble erstattet med noe nytt.

Arbeiderpartiet hadde lenge på programmet at de ønsket å avskaffe statskirken i Norge. Men så i etterkrigstiden en gang skjønte de at det var en dårlig idé. Hvem skulle da stå for begravelser, bryllup, feiring av fødsel, julefeiring og så videre? I stedet la de en ny strategi; en statskirke som de selv hadde kontroll over, som gjorde tro til noe man holdt for seg selv, og som samtidig opprettholdt våre behov for ritualer.

50 år senere var man så sikre på at prosjektet hadde lykkes at man aksepterte å gi fra seg kontrollen og avskaffe kirken som statskirke. Interessant. Endring, om det er kristning, avkristning, eller noe annet, begynner innenfra og nedenfra, og så gjennomføres det med autoritet utenfra og ovenfra.

Kan det hende at flertallet av nordmenn, engelskmenn og tsjekkere som går til julegudstjeneste gjør det først og fremst fordi de søker høytidsstemningen? Og at det er det ingenting galt i. Det er flott med annerledesperioder. Akkurat som det er flott med annerledes dager. Vi trenger det. Også kristne. Det er noe gudgitt over det.

GLOBALT PERSPEKTIV:En misjonal jul?

Og kan det hende at vi som brenner for å formidle Jesus til dagens Norge og Europa bommer litt når vi, riktig nok stort sett på en vennlig måte, forsøker å fortelle mennesker at de feirer jul feil. For det er jo egentlig det vi formidler ganske ofte, når vi minner om at Jesus ikke lenger er en del av julen. Selvfølgelig er han ikke det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er jo ikke en del av samfunnet resten av året. Vi er ikke lenger en kultur preget av Kristus – endringen nedenfra og innenfra har skjedd, nå skjer den utenfra og ovenfra. Vår jobb er ikke å stoppe det, men å jobbe for å endre innenfra og nedenfra på ny.

Jesus, la det begynne i meg. Jesus, la meg preges mer av deg, av din vilje til å gi opp alt, for å bli menneske, for å elske dem som var fortapt. Lær meg å leve det ut, sånn at mennesker rundt meg merker det, slik de merket det i de første kristne. Lær meg, Jesus, å la livet mitt snakke like tydelig som ordene mine. Jesus, start med meg! Og Jesus, la det spre seg til hele Europa, på ny. Takk Jesus for at du er annerledes.