Her er de unge israelvennene

En Frp-aktiv trønder og en AUF-er fra Oslo er blant ungdommene som besøker Israel i regi av Med Israel For Fred.

Flere israelvennlige organisasjoner arrangerer i sommer sine årlige storsamlinger. Stort fremmøte og engasjement vitner om en fortsatt livskraftig bevegelse, men de fleste steder er det de grå hår som dominererer.

Dette forklares ofte med at israelvennskap er noe som kommer med årene, menMed Israel For Fred (MIFF) er blant organisasjonene som nå signaliserer en sterkere satsing på unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ungdomstur

I februar inviterte MIFF Israel-interesserte ungdommer til å bli med på en spesialtur tilIsrael, og søknader strømmet inn.

Elleve samfunnsengasjerte ungdommer fra åtte fylker ble valgt ut, og disse har de siste par ukene vært på en rundreise der de har fått opplæring i viktige elementer av Israels historie.

Israelske argumenter

– Gjennom å møte israelere har vi fått forståelse for hvordan de opplever dagens situasjon og vi har fått et innblikk i argumentene deres, sier Kristoffer Vikan (21) til Dagen.

Nordtrønderen er politisk aktiv i Fremskrittspartiet og innvalgt i Steinkjer kommunestyre. I tillegg til lokalpolitikken, har engasjementet hans for Israel og det jødiske folket økt kraftig den siste tiden. Han er blitt vara til MIFFs hovedstyre og har vært med på opprettelsen av et lokallag i Nord-Trøndelag.

– Når vi arrangerer MIFF-aktiviteter i Nord-Trøndelag, er det stort sett «gamlekara» og jeg som stiller opp, sier han.

Han setter pris på samarbeidet med erfarne israelvenner, men mener engasjementet ikke bør overlates kun til de som har oppnådd eller nærmer seg pensjonsalder.

– Midtøsten og Israel er imidlertid et komplisert saksfelt, og en må ha en viss politisk interesse for å engasjere seg. De fleste tar seg ikke tid til å sette seg skikkelig inn i situasjonen, så derfor er det viktig at vi som allerede er engasjert, får større innsikt, sier Vikan.

– Når en ser på situasjonen ellers i Midtøsten, er det innlysende at forsvaret av Israel er minst like viktig nå, som da staten ble opprettet i 1948, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

1948

Nettopp 1948 er tema når Dagen møter gruppen ved foten av Castel, en høyde like vest forJerusalem. Castel var åsted for harde kamper under den jødiske militæroperasjonen Nachshon, hvis mål var å bryte beleiringen av Jerusalem. 100.000 jøder i Jerusalem var isolert fra resten av den palestinsk-jødiske befolkningen og de var i ferd med å gå tom for mat og medisiner.

Den som kontrollerte Castel-høyden, kontrollerte hovedveien fraTel Aviv og adgangen til Jerusalem. Derfor var den jødiske seieren ved Castel en av de viktigste hendelsene under slaget om Jerusalem.

Samhold

Mens vi beveger oss mot toppen av høyden, og ser ned på dagens seks-felts motorvei, forklarer en guide alle de historiske detaljene. To steder stanser vi for at MIFFU-erne skal få prøve seg på leker og konkurranser som egentlig er utviklet for israelske tenåringer.

Én konkurranse går ut på å lage en menneskelig kjede som skal illustrere rutene de jødiske hjelpekonvoiene tok på vei mot Jerusalem i 1948. En annen går ut på å evakuere én og én «soldat», mens alle holder i tau og balanserer på en smal kant. Dersom dette skal lykkes, må alle hjelpe hverandre.

Verdier

Slaget om Castel var den første store operasjonen som den paramilitære organisasjonen Haganah gjennomførte. Hendelser her formet både Haganah og senereden israelske hæren (IDF), ikke minst med verdier som samhold og oppofrelse. Det var her jødiske offiserer valgte å bli igjen og ofre livet, mens de ga dekning til soldater som ble evakuert.

Fra toppen av Castel ser en til Jerusalem, og på en klar dag nesten til Tel Aviv. I en bunker vises en splitter ny film om Castel-slaget, som blant inneholder et gripende intervju med en av de siste gjenlevende jødiske soldatene.

Alene

En av de unge som tydelig er grepet av historien, erAUF-eren Ingrid Rukan (19) fra Oslo. Hun har lenge sett frem til sommerens israeltur.

– I forkant av turen gledet jeg meg helt vilt. Det er fantastisk flott å få møte jevnaldrende som jeg er på bølgelengde med, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I AUF-miljøet hjemme i Oslo finnes det knapt noen som deler engasjementet hennes for Israel.

– Mange AUF-ere har respekt for synet mitt og en viss forståelse for at jeg mener det jeg mener, sier hun.

Men hun har også møtt mye motstand.

– Når jeg har lagt ut snutter fra Israel på sosiale medier, er jeg blitt møtt med hatmeldinger fra mange personer på venstresiden, sier hun.

Selv var også Rukan lenge «på den andre siden», men etter å ha studert situasjonen i Midtøsten på egenhånd, valgte hun å gå fra Israel-kritikk til Israel-forsvar.

– Mange unge bare «overtar» synet om at Israel er skyld i konflikten, sier hun.

Kristen oppvekst

Lars Stenbaek (20) fra Hedmark har på sin side vært israelvenn en god stund.

– Jeg er så heldig at jeg vokste opp i en kristen familie, så jeg fikk tidlig et positivt perspektiv på Israel. Det store engasjementet kom imidlertid ikke før jeg engasjerte meg politisk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nylig deltok han på et MIFF-møte på Hamar der Dagen-redaktørVebjørn Selbekk talte. Samlingen gjorde positivt inntrykk på Stenbaek, som i ettertid har vært med på å starte et nytt lokallag i Hedmark.

Han har også fått et godt førsteinntrykk av Israel og setter særlig pris på besøk hos IDF.

– Slik jeg ser det, er det ingen tvil om at IDF er verdens mest moralske armé. Det er imponerende hvordan de klarer å opprettholde standarden til tross for stadige trusler og angrep, sier han.

Fornøyd

Kjetil Ravn Hansen i MIFF sier han er svært fornøyd med turen, som har vært den første i sitt slag.

– Vi ønsker at engasjerte ungdommer i MIFF skal få større innsikt, slik at de kan delta i debatter med frimodighet, uten å bli vippet av pinnen. Meningsmotstanderne våre har gjerne sterke meninger, de tror de har fakta på sin side, men de har ofte lite kunnskaper. Vi ønsker også at de får kjærlighet til landet, sier Kjetil Ravn Hansen, som sammen med hovedstyrelederMorten Fjell Rasmussen har vært reiseleder for turen.

Nå skal turen evalueres, og Ravn Hansen utelukker ikke at det blir flere lignende reiser i årene som kommer.