– Vi kan ikke lese Bibelen med skylapper

De vanskelige spørsmålene må frem, sier bibelinspirator Finn Olav Felipe Jøssang.

Det må sies atJøssang vel har en av de fineste titlene i Kristen-Norge. Men kanskje ikke den enkleste jobben. Som bibelinspirator skal han få unge mennesker til å velge Bibelen foran sosiale medier, og bibeltimer foran gaming. Eller dataspill, om du vil.

LES:Ønsker å smitte de unge med bibelglede

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens den digitale revolusjonen truer med å velte store mediehus kommer Bibelleseringen med noe så motstrøms som et bibelmagasin på papir. Jøssang forteller at det faktisk var ungdom som etterspurte mer cellulose da den tradisjonsrike bibelleseplanen Siesta skulle erstattes av et magasin.

– De føler at de lett blir distrahert hvis alt skal foregå på mobilen. Når de skal bruke tid i Guds ord liker de best å kunne koble ut andre ting.

Han sier ikke at alle ungdommer har det slik, men flere nevnte altså dette da Bibelleseringen bad om innspill.

Koble på

Jøssang nekter ikke for at han selv hadde et ønske om å gi ungdom et analogt pusterom. Spesielt når det kommer til bibellesning og det å bruke tid med Gud tror han det kan være fordeler ved å kunne legge bort den allesteds nærværende mobilen. Det synger også bakom navnet på den nye publikasjonen, «Connect» (koble til).

– En må koble av for å koble på, sier Jøssang.

Så er det ikke slik at publikasjonen fullstendig mangler digitale antenner. Det har allerede sin egen Facebook-side og det blir publisert videointervjuer og ekstramateriell på nett. Noen av innleggene vil også være tilgjengelig på nett, forteller Jøssang.

I begynnelsen

Så hvordan tenker man når man skal lage det som kanskje er det eneste bibelmagasinet i Norge? For bibelinspirator Jøssang er helhet viktig. Han vil gi ungdom et større bilde av Bibelen. I hvert nummer vil det bli legges opp til parallell lesning av GT og NT, med tekster som på ulike måter gjenspeiler hverandre.

I første nummer er det Johannesevangeliet og 1. Mosebok som får speile seg i hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bibelen er ikke en fragmentert samling av tekster. Det er en enhet i det og jeg håper leserne vil komme på innsiden av historien som fortelles. Oppdage den store fortellingen i Bibelen, utdyper han.

Refleksjon

Connect er først og fremst myntet på ungdom fra konfirmasjonsalder og oppover. Han snakker om bibelglede og vanskelige spørsmål om hverandre. Om at ungdom møter vanskelige spørsmål. Hvis man er glad i Bibelen og ser at den henger sammen er muligheten større for at vil forsøke å få svar på de vanskelige spørsmålene, tror han.

– Vi klarer ikke å gi alle svarene, men med bibelkommentarer og intervjuer kan vi kanskje gi hjelp til refleksjon, også rundt det som er vanskelig.

Det er ikke uvanlig at unge kristne blir utfordret på tekster fra Det gamle testamentet. Noen ganger kan det være tøft, særlig i miljø med få andre kristne. Men kanskje kan det være like vanskelig når spørsmålene melder seg innenfra, og en ikke har rom for å melde tvil og usikkerhet.

– Kanskje er det ikke alltid slik i kristne miljø at man tør å stille de ærlige spørsmålene man lurer på. Da er det viktig at man finner gode svar. Skal vi fostre frem en ny generasjon bibellesere kan vi ikke lese Bibelen med «skylapper». Vi må heie frem en kultur der det er lov å stille spørsmål og undersøke våre trosstandpunkt nærmere, sier Jøssang.

Ikke bastant

Lesere av det første nummeret, som er på vei ut i de tusen hjem, eller 600 for å være presis, vil merke at det ikke er ferdigtygde svar som presenteres. 1. Mosebok og temaet «I begynnelsen» bringer med seg spørsmål som evolusjonslære, tro og vitenskap. Ikke akkurat uaktuelle tema. Men heller ikke enkle å presentere i en kristenhet der man ser ulikt på arven etter Darwin.

– Det er viktig å ikke være bastant og si at sånn er det. Kanskje vil noen reagere på åpenheten vi presenterer det med. Vi skriver om dem som mener at Gud kan ha skapt gjennom evolusjon, og dem som er skeptiske. Poenget er å vise at det finnes kristne som tenker at selv om evolusjonsteorien viser seg å være korrekt så motbeviser det ikke Gud. Det er viktig for oss å hjelpe ungdom til å sortere i møte med samtiden, sier Jøssang.

Bærekraftig

Hvor ambisiøs våger den nyslåtte magasinredaktøren å være når han lanserer magasin for ungdom? Det er selvsagt vanskelig å spå. Håpet ligger i at foreldre og andre vil benytte anledningen til å gi konfirmanter noe mer enn kors og kontanter. Skal det være liv laga må han tredoble abonnementstallet i løpet av et par år, anslår han. Fra 600 til 1800 altså.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det må vi opp i om det skal være bærekraftig på sikt.

Dermed blir jobben å introdusere flest mulig ungdommer for det nye konseptet. Nyttårshelgen ble 500 ungdommer introdusert for det ferske bladet på ulike nyttårsleirer.

Gjennomtenkt

Historien som Finn Olav Felipe Jøssang og Bibelleseringen er en del av starter på et tegnerom i hjemmet til Thomas Houghes i London. En mann ved navn Josiah Spiers står foran 15 nysgjerrige London-barn. Han lærer dem enkle salmevers og forteller dem Jesus-historier. Så annerledes og engasjerende var det at alle 15 kom tilbake neste uke. De tok også med seg venner. Dette var i juni i 1862. I løpet av høsten hadde barneflokken vokst seg ut av Houghes’ nokså romslige hjem. 8. desember satt derfor 65 barn fint og lyttet til Houghes i en skolestue som han hadde fått låne. Sammen med en annen britisk herremann ved navn Tom Bishop startet han Childrens Special Service Mission.

Året etterpå befant Spiers seg på en strand i Sør-Wales, der mange engelske familier ferierte på den tiden. I de mange barna som lekte seg i sanden så han en mulighet. «La oss lage en tekst i sanden», foreslo han og skrev «Gud er kjærlighet». Barna fikk dekorere bokstavene med skjell og tang. Så fortalte han Jesus-historier til de ferierende barna.

Historiene er mange fra den første tiden til det som etter hvert ble Scripture Union. I dag er organisasjonen til stede i mer enn 130 land. Formålet er fortsatt like enkelt som det som lå på Josiah Spiers hjerte: Å få stadig flere mennesker til å lese i Bibelen. Jøssang formulerer det slik når det gjelder det nyeste tiltaket i Bibelleseringen:

– Målet er å skape et ekte bibelengasjement blant de yngre generasjonene og hjelpe leserne til å utvikle et gjennomtenkt, integrert og troverdig bibelsk verdensbilde. Dersom vi ønsker at oppvoksende generasjoner skal komme til tro og lære Gud å kjenne trenger vi å legge et fundament som først og fremst baserer seg på Bibelen i stedet for skiftende trender og stadig nye konsepter innen barne- og ungdomsarbeid, sier Jøssang.