– Jeg er bekymret for Israels framtid

– Jeg har sett så mye råttenskap og så mye negativt, sier Lise Martinussen etter tre måneder som ledsager for palestinere.

Lise Martinussen har i tre måneder vært utstasjonert i Betlehem via Kirkenes Verdensråds ledsagerprogram. Hun er kritisk til at israelske myndigheter nekter Tent of Nations og familien Nassar å bygge på eiendommen sin, som Dagen skrev om torsdag.

– Når du ser dette og ser historikken, klarer du ikke å være balansert, sier Martinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun peker på at familien Nassar har gjennomlevd mye under ulike styresmakter de siste hundre årene. Nå er hun oppgitt over at familiens frukttrær og strukturer trues med å rives, samtidig som en israelsk bosetting bygger en religiøs, jødisk skole like nede i dalen.

– Han har rivingstrussel, også bygger de. Dette skaper frustrasjoner. Hva er roten til problemene? Min narrativ er internasjonale resolusjoner om at man ikke har lov til å bygge på okkupert jord, sier hun og sikter til de mange israelske bosettingene på Vestbredden.

LES:Gir håp til barna i Betlehem

Kritisk til systemet

Martinussen har vært prest i 18 år og jobber til vanlig som regionskoordinator i Kirkens Nødhjelp i Trøndelag. Hun har de siste månedene bodd like ved inngangen til kontrollposten inn mot Jerusalem.

Tidlig om morgenen har hun troppet opp for å dokumentere køene og hvordan palestina-araberne behandles av de israelske soldatene.

Ledsageren dokumenterer også byggingen av en mur som avskjærer palestinerne fra olivenlunder i en dal nær landsbyen Beit Jala. Nå mangler det bare å stenge porten.

Kirkenes Verdensråd har holdt seremonier ved muren i protest mot det hele, ogkatolske kristne fra Beit Jala ba i fjor daglig mot barrieren.

Israel har på sin side pekt på at kristne innbyggeres tak i Beit Jala ble brukt av muslimer til å skyte mot Gilo i Jerusalem under den andre intifadaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dåpssalme

Martinussen er klar over at det er svært ulike virkelighetsforståelser i møte med Midtøsten-konflikten. Selv er hun inspirert av strofen fra en dåpssalme: «Når du vokser og blir stor, skal du be om sanne ord».

– Da velger jeg meg menneskerettighetene. For meg er det dette som gjelder: fakta på bakken og internasjonale lover og regler.

Etter tre måneders innblikk i palestinernes situasjon sier hun at det hele gjør mye med henne. Samtidig har Martinussen forståelse for at mange israelere velger å bosette seg på Vestbredden.

– Jeg vet at mange lokkes til bosettingene på grunn av dårlig økonomi og det israelske skattesystemet. Det er israelske myndigheter som har lagt til rette for utbyggingen. Det er ikke mennesker, men systemet som gjør dette.

LES:Hamas hyller terroristene

Bekymret

I møte med israelvenner tilbake i Norge igjen, kommer hun til å uttrykke sinn bekymring for Israels fremtid.

– Jeg har sett så mye råttenskap og så mye negativt. Så lurer jeg på hvordan de skal forholde seg til det når de skal bygge sitt samfunn. Det handler om hvilket samfunn de vil ha. Det burde også israelvenner være opptatt av - hvilket samfunn man bygger. Har de vært og besøkt folk i Palestina? Neppe.

Det er fjerde gangen Martinussen besøker palestinske områder. Av jøder har hun kun møtt israelere i venstreorienterte organisasjoner. Hun tror ikke høyreorienterte jøder ønsker å møte henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror ikke de vil snakke med meg. De ideologiske jødene vil jo ikke ha meg her, og kanskje ikke resten heller.

– Får du da et ensidig bilde av konflikten?

– Jo.

Bønn fra kristne

Hun viser til at ledsagerprogrammet startet som en bønn fra kristne i Jerusalem om å se situasjonen til palestinerne.

– Jesus var alltid tydelig på undertrykking. Han så alltid de svakeste og ga klar beskjed ved behov. Jeg er en Jesu disippel.

– Jeg tror at om man gir palestinerne et rettferdig og verdig liv, vil det løse det meste, men det er en lang veg å gå, sier Martinussen.

Dagen har kontaktet COGAT, som er koordinator for staten Israels aktiviteter i Judea og Samaria, om saken med familien Nassar. COGAT har foreløpig ikke svart.