Visdommen er smidd i himmelen og speiler seg på jorden – i dem som elsker Gud, skriver Terje T. Konradsen i denne andakten. Illustrasjonsbilde: Yayimages.com

Visdommen er ren

Der hvor meningsytringer skiller, fragmenterer og ypper til strid – er visdommen fredselskende, føyelig og upartisk.

«Men visdommen ovenfra er først og fremst ren, dernest er den fredselskende, forsonlig og føyelig, rik på barmhjertighet og gode frukter, upartisk og uten hykleri» (Jak 3,17)

Hva er forskjellen på en meningsytring og visdom?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

La oss først slå fast at hvert menneske har rett til å mene noe om seg selv og den verden vi bor i. Ytringsfrihet og religionsfrihet er det verd å kjempe for.

Meninger er i beste fall fragmenter av sannhet i en sammensatt virkelighet. De kan både være «rette» eller «gale» – balanserte og forskrudde.

Visdommen er av en annen karakter. Selv om dens vesen kan minne om et kompromiss, så er den noe langt mer enn en politisk hestehandel. Den er «forsonlig og føyelig» men går aldri på kompromiss med brødrene Sannhet, Rettferdighet og Barmhjertighet.

Der hvor meningsytringer skiller, fragmenterer og ypper til strid – er visdommen fredselskende, føyelig og upartisk.

Jakob sier at visdommen først og fremst er ren – deretter fredselskende, forsonlig og føyelig. Renhet er altså visdommens fremste tegn – i motsetning til en meningsytring som ofte er en blandet galle.

Personlige agendaer, skjulte motiver og interesser følger med den som ytrer seg og forsvarer seg.

Derfor er renheten det første tegnet på ekte visdom. Visdommen er smidd i himmelen og speiler seg på jorden – i dem som elsker Gud.

Les også
Han som tilgir synd
Les også
Åndelig søppelsortering
Les også
Urokkelig glede
Les også
Unnskyld, Gud!
Les også
Speilet på veggen