Uro i Jerusalem

Alle som kommer i berøring med Jesus-barnet blir enten rystet eller begeistret. Begeistringen hadde grepet vismennene fra Østen.

«Da kong Herodes hørte det, ble han svært urolig, og hele ­Jerusalem med ham» (Matt 2,3).

Kong Herodes var ifølge jødisk tradisjon en konvertert ikke-jøde av Esaus slekt. Han lyktes med å vinne romernes gunst, og fikk status som en av de innflytelsesrike jødiske kongene med tilnavnet «den store».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Herodes var både en bygger og en tyrann. Han fullførte blant annet gjenoppbyggingen av det praktfulle tempelet, og fortene i Masada og Caesarea.

Tyrannen Herodes tok ikke bare livet av guttebarna i Betlehem. Ifølge den jødiske historikeren Josefus drepte han også 46 medlemmer av Sanhedrin, jødenes høye råd, samt en rekke medlemmer av sin egen familie.

Det var denne Herodes vismennene spurte om veien. Men en ukjent arving var ikke velkommen i Jerusalem. Sytti år senere ble den samme byen jevnet med jorden, Herodes’ tempel inkludert.

Den nye «arveprinsen» hadde de da henrettet, blant annet fordi han hadde advart mot Jerusalems og tempelets ødeleggelse. Alle som kommer i berøring med Jesus-barnet blir enten rystet eller begeistret. Begeistringen hadde grepet vismennene fra Østen.

Freden barnet brakte med seg fylte hjertene deres på veien hjem. Andre ble enten urolige eller stilte seg likegyldige og uvitende til at en frelser var født i Betlehem, kong Davids hjemby i nærheten av Jerusalem.

----

Trykk her for å lese flere andakter :-)