ILLUSTRASJONSBILDE: fotolia.com

Prinsipper og relasjoner

«Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!» (Joh 8,11).

Det er styremøte i Kristen Norge AS, tema er «nye styre-medlemmer». Flere navn står på blokken og nå hever styrelederen stemmen:

«Vi må velge noen som evner å tenke prinsipielt. De som bare tenker med hjertet passer ikke inn i vår teologiske og perso-nalpolitiske virkelighet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle som har deltatt i organisasjonsliv og politisk valgte fora forstår betydningen av en ryddig saksgang. Når personlige følelser – antipatier eller sympatier – blander seg inn i prinsipielle avgjørelser blir det fort uryddig.

Men kan det prinsipielle likevel få for stor plass i viktige vurde-ringer og avgjørelser? Særlig når enkeltmennesker rammes og rystes vil relasjoner bli berørt. Prinsipper alene er ikke nok til å skape fred. Gud er både prinsipiell og relasjonær.

Jesus demonstrerte dette i vanskelige situasjoner. Da kvinnen de hadde grepet i hor skulle steines viste han handlekraft midt på torget. Han reddet relasjonen til kvinnen, som hennes frelser, uten å bryte loven om ekteskapet.

Jesus sa: «Gå bort og synd ikke mer!» Barmhjertighet og rettferdighet synger duett i Guds evige rike. Der hvor rela-sjoner og prinsipper møtes rundt forhandlingsbordet kan visdom bli utøvd. Kompromisser er politiske, men visdommen er ren.

Les også
Evig liv og herskemakt
Les også
Frigjort til frihet
Les også
Når fornuften stadfester troen
Les også
Guds plan og vei
Les også
Løgnens far