Frihet som er til nytte

«Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast og la dere ikke tvinge inn under slaveåket igjen» (Gal 5,1).

«Han ga folket frihet og fastsatte sin pakt for evig» (Salm 11,9).

Det er ingen tvil om at frihet er en av våre viktigste verdier. «Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast og la dere ikke tvinge inn under slaveåket igjen» (Gal 5,1). Men hvordan definerer vi friheten? Vi kan gjerne legge til; frihet til hva og frihet fra hvem?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som ung gutt gikk jeg hver uke til pianolærer og fikk opplæring i klassisk musikk. Jeg øvde på Mozart, Beethoven og Chopins mesterverker. Da jeg ble femten år var det derimot slutt. Tenåringen ville noe annet. Han orket ikke lenger å underkaste seg disiplinen den klassiske utøvelsen avkrevde.

Noen år senere begynte jeg å spille fritt etter eget gehør – til allsang, for kor og i et band. Det lå fortsatt fem års klassisk disiplin i bunnen av min utøvelse. Jeg hadde frihet til å uttrykke meg fordi noen hadde tatt seg tid til å lære meg det grunnleggende. Noen uten trening kan nok sette seg foran pianoet og føle stor frihet mens de dundrer løs på tangentene. Vi andre holder for ørene. «Friheten» er kun til nytte og glede for dem selv.

Så frihet kan aldri forstås kun i relasjon til egne prestasjoner. Den må utøves i en sammenheng med hva som ellers er godt, nyttig, vakkert eller verdifullt – også for andre. Denne friheten er det Gud tilbyr i en pakt med seg selv, en pakt han aldri har frihet til å bryte.

----

Trykk her for å lese flere andakter :-)

Vi ønsker deg en velsignet ny dag og uke :-)Posted byAndakt on 25. februar 2018