Det som synes

Det fantes ikke sosiale media eller internett på Jesu tid, men det å vise seg fram for andre var ikke et ukjent fenomen.

Vi lever i en tid der den enkelte ønsker å synes best mulig. På sosiale media kan man vise seg frem på mange måter: vi kan ta flotte bilder av oss selv, dele alskens detaljer fra hverdagen, vise hva vi spiste til middag i går eller fortelle om ulike prestasjoner vi har gjort.

Det er mange fordeler med denne arenaen for deling, men mange kritiserer også tendensen med å kun dele de flotte sidene med seg selv og livet sitt. Målet er ofte anerkjennelse, tilbakemeldinger og popularitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det fantes ikke sosiale media eller internett på Jesu tid, men det å vise seg fram for andre var ikke et ukjent fenomen. Jesus advarer flere ganger mot det å «opphøye» seg selv og å gjøre noe kun for anerkjennelsens skyld. I Matt. 12,38–40 kan vi lese om hvordan Jesus advarer mot de skriftlærdes holdninger når det gjelder dette:

«Mens han lærte dem, sa han: Ta dere i vare for de skriftlærde! De vil gjerne gå omkring i side kapper og bli hilst på torgene. De vil gjerne ha de fremste seter i synagogene og hedersplassene i gjestebudene. De eter opp enkers hus, og for syns skyld holder de lange bønner. De skal få dess hårdere dom.»

De skriftlærde får skarp kritikk av Jesus. Jeg har ofte latt meg provosere av oppførselen deres når jeg leser beskrivelsene av dem. Denne gangen må jeg stoppe opp og la advarselen angå meg selv.

De skriftlærde var opptatt av å vise seg fram for andre. De ønsket å være populære og omgås de rette folkene. Dette kan nok være lett å kjenne seg igjen i for flere av oss. Det var imidlertid ikke bare på det rent sosiale de ønsket å vise seg fram, men også når det gjaldt sitt forhold til Gud: «for syns skyld holder de lange bønner».

Akkurat den setningen må jeg stoppe litt opp ved. Her forteller Jesus to ting om de skriftlærde: De holder lange bønner, noe som i og for seg høres bra ut. Problemet er at de gjør det for syns skyld. Formålet med bønnen er altså ikke det de skal formidle til Gud, men at andre skal se hvor flinke de er og beundre dem.

Det er ikke noe nytt at vi mennesker ønsker oppmerksomhet og gjerne vil framstille oss selv best mulig. Dette gjelder ikke bare i sosiale media, men det kan være minst like aktuelt i kristenlivet. Hva er intensjonene bak det jeg gjør?

Ønsker jeg å framstille kristenlivet mitt best mulig, slik at andre skal beundre meg? Skriver jeg andakter for at folk skal synes jeg er flink, eller er det for å dele Jesus med andre? Melder jeg meg til tjeneste i forsamlinga for å tjene Gud, eller er det fordi jeg «for syns skyld» vil framstå som en engasjert kristen? Du kan kanskje stille lignende spørsmål inn i eget liv.

Paulus er tydelig på hva som skal være intensjonen bak det vi gjør: «Det dere gjør, gjør det av hjertet, som for Herren og ikke for mennesker» (Kol. 3,23). Gud ser bak fasaden din, helt inn til dine innerste intensjoner. Han vil ha hjertet ditt, ikke de (tilsynelatende) flotte gjerningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så hva skal jeg gjøre når jeg stadig oppdager at mine «gode gjerninger» er ispedd egoistiske baktanker? Skal jeg slutte å skrive, slutte å dele og vente til intensjonene mine er 100 prosent gode? Nei. Jesus ønsker ikke at kristne skal skjule seg for andre. I Bergprekenen sier han det motsatte:

«Dere er verdens lys! En by som ligger på fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner noen et lys og setter det under en skjeppe, men i lysestaken. Da lyser det for alle som er i huset. Slik skal dere la deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør og prise deres Far i himmelen» (Matt. 5,14–16).

Jesus er verdens lys. Vi som har Jesus i hjertet skal få dele hans lys med andre. Jeg kan ikke la mine ufullkomne intensjoner hindre meg i å gjøre godt. Mitt liv skal synes for menneskene rundt meg, ikke for syns skyld, men for at andre skal bli kjent med Jesus.

Vi som kristne har et særlig ansvar for å snakke ærlig om livene våre bak fasaden, både på sosiale medier og i miljøene der vi ferdes, men ikke minst framfor Gud. Så må vi be om at alt det vi gjør må være av hjertet for ham.

Dere er verdens lys! En by som ligger på fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner noen et lys og setter det under en skjeppe, men i lysestaken. Da lyser det for alle som er i huset. Slik skal dere la deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør og prise deres Far i himmelen

Matt. 5,14–16

----

Trykk her for å lese flere andakter.