De tre store

«Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten» (1.Kor 13,13).

De fleste sekulære mennesker har fått med seg at kristendom har noe med kjærlighet å gjøre – selv om det er mye annet «de ikke er enig i».

Noen sletter andres argumenter og avslutter alle diskusjoner med sitatet «størst av alt kjærligheten». Men hvor står det i Bibelen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antakelig tenker de på verset; «størst blantdem er kjærligheten». Paulus samholder «de tre som blir stående; tro, håp og kjærlighet». Men hvorfor er kjærligheten størst blant de tre?

Det som er størst trenger ikke nødvendigvis å komme først. Noah og Abraham vant ikke Guds oppmerksomhet for sin særegne kjærlighet, men på grunn av sin tro. Vi lærer etter hvert å elske det vi setter vår lit til. Tillit fostrer kjærlighet når det oppstår en relasjon.

Håpet hjelper oss til å tro. Selv om en bibeloversetter skriver at Abraham ble sterk i sin tro da alt håp var ute, er håpet om Guds inngripen og et evig liv til slutt det som stimulerer troen til å feste seg i noe som for andre ikke er til å stole på.

Kjærligheten er både utgangspunkt og mål. Den som elsker – tror alt, håper alt. For som Paulus skriver i samme avsnitt: Kjærligheten faller aldri bort. Den utholder alt og tåler alt.