De tre mest radikale ord

Det kunne vært: «Jeg elsker deg.»

Jeg tenkte på:«Han er oppstått.» Påskens budskap sammenfatter dem begge. For deg.

Det er ikkealltid ting går som vi tror eller har planlagt. Noen ganger går det mye bedre. Det var søndagen, den første dagen i en ny uke. Det skulle bli den første dagen i et nytt liv for disse kvinnene. De gikk da solen stod opp. Hvilken soloppgang det skulle bli i deres hjerter, som forandret alle kommende dager! Maktesløsheten og fortvilelsen ved den dødes grav, ble et håpets sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke alle fårvære til stede, når den man er glad i dør. Ikke alle har en grav å gå til. Men disse kvinnene hadde det. Den dødes kropp ville normalt ligge et år, før familien kom og hentet beinrestene. Nå hadde de kjøpt velluktende oljer og kom for å salve hans legeme med velluktende oljer for hindre liklukten for en tid. Hvilken kjærlighet de viste til den dødes kropp!

Det passet seg.For om døden tar livet av våre kjære, kan den ikke utslette verken minnet om dem eller kjærligheten til dem. Jesus hadde dem. Og de elsket Ham.

Men en hindringog ett problem stod foran dem: «Hvem skal rulle steinen bort fra grav­åpningen for oss?» Men det de tenkte på, var helt unødvendig.

Forundringen må havært stor! Gravsteinen var veltet fra! Uten at de hadde bedt om det. De gikk inn i graven.

En ung mann, kledd i en hvit lang kjortel – det må ha vært en engel – som sitter der inne. Kvinnene ble invitert ikke bare til å tro. De ble invitert til å se, til å resonnere, til å dra sine slutninger og konklusjoner – ufattelig som det enn var.

Engelen ville atde skulle vite sannheten! Det var ingen aprilspøk. Ikke «fake news». Ikke «alternativ sannhet».

«Frykt ikke! Deresøker Jesus fra Nazareth, den korsfestede!» Ja, det var den korsfestede de søkte.

«Han er oppstått.Han er ikke her! Se, der er stedet hvor de la ham.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ja, der var stedet Han ble lagt. Det var sant. «Han er ikke her.» Det var også sant.

«Se der er stedet hvor de la Ham!» Ja, det hadde de selv sett.

Men oppstått? Kunnedet være sant? Var det derfor Jesus virkelig ikke var i graven? Der var ingen forventning verken av kvinnene eller de tolv om at Han skulle oppstå.

Det var ingenanklage i engelens stemme. Burde det vært det? På den ene siden: Nei. For de døde står ikke opp … På den andre siden: De kjente jo til at Jesus hadde reist opp Lasarus. Og Jesus hadde jo sagt om seg selv: «og etter tre dager skal Han oppstå.»

Jesu nærmeste vennervar ikke stort bedre enn mange av oss. Vi har vanskelig for å se det lyse i situasjonen. Vanskelig for å ta innover oss de gode nyhetene. Og heller ikke vi har sett Jesus.

Både kvinnene ogdisiplene hadde vel bare lagt merke til ordene Jesus hadde sagt før det: «Menneskesønnen skal overgis til yppersteprestene og de skriftlærde. De skal dømme Ham til døden og overgi ham til hedningene og de skal håne ham og spytte å ham, hudstryke ham og slå ham i hjel.» (Mark. 10,33f)

Og slik er det ofte med dem som er i dyp sorg. Den hadde fylt disiplenes og kvinnenes hjerter i slik grad, at ordene som gav lys og håp i mørket, ikke ble hørt.

«Men gå å si til hans disipler og til Peter: ‹Han går i forveien for dere til Galilea. Der skal dere se ham, slik han sa til dere.›»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fortell det tilde andre! Spesielt til Peter. Hva har man venner for? Men disiplene hadde sviktet da det gjaldt å stille opp. Alle som én. Og ingen mer enn Jesu venn, Peter. Han hadde blitt utsatt for litt gruppepress bannet og svoret på at han ikke kjente Jesus. Peter hadde kjent seg fullstendig som den syndige mannen han før hadde sagt at han var. Tenk at Peter skulle få en spesiell hilsen! Han av alle skulle få høre: Din Mester er oppstått.

Det er nåde.

Kvinnene skulle fortelle.Men hva er det ved tomme grav som er så stort at mennesker må få høre om det? «Dere søker Jesus fra Nazareth den korsfestede. Han er oppstått!» De tre ordene er de mest radikale som finnes!

Hva har Jesuoppstandelsen med deg å gjøre? Alt har en sammenheng med alt.

For det første: Jesu Oppstandelse er svaret til deg som spør etter meningen med livet! Hvis Jesus er oppstått og lever i dag, kan de tusen vanskelige spørsmål vi har om det å være menneske, om lidelse, smerte, død og liv – alt vi ikke forstår – komme på rett plass. Om alle de vanskelige spørsmålene om livets mange mysterier finner sitt svar – eller muligens ikke, spiller i grunn ingen rolle. For vi aner at svarene til slutt finnes på en eller annen måte i denne ene mektige; Jesus.

For det andre: Jesu Oppstandelse bekrefter at Han virkelig er Guds sønn, slik han sa. Det er vondt når gode ting ikke viser seg å være det vi trodde. Men Bibelen sier at «Jesus er godtgjort å være Guds veldige Sønn ved oppstandelsen fra de døde». Han var virkelig den han sa han var. Gud kan ikke dø for evig.

For det tredje:Jesu oppstandelse gjør Bibelens budskap troverdig og nødvendig! Det som ble sagt før det skjedde – skjedde slik som det ble sagt av Jesus og profetert i GT. Oppstandelsen sier: Du kan stole på Jesus og hans ord. Selv om vi ikke helt kan forstå mysteriet, er det nok for oss. Han oppstod, slik Han hadde sagt. Da kan du være overbevist om at alt det andre Jesus har sagt i Skriften også er sant. Og vil skje.

For det tredje:Jesu Oppstandelse viser at han det var sant at han døde for oss. Bibelen sier at Jesus ble «overgitt til døden for våre synder og oppreist til vår rettferdighet». Meningen med Jesu offer på korset var å gi tilgivelse og liv til alle oss som på grunn av våre overtredelser var åndelig døde! Dette livet er først vist på Jesus i hans oppstandelse! Hans oppstandelse er tegnet på at Peters, mine og dine svik virkelig er tilgitt. At Jesu frelsesverk er fullbrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For det femte:Jesu oppstandelse viser at ondskapens makt ikke vil få det siste ord. Drapet på Jesus var menneskelig sett også symbolet på alt som er galt med denne konfliktfylte verden. Det kan gjøre at vi mister troen på at sannhet, rettferdighet, godhet og kjærligheten vil seire til slutt. Men Jesus er oppstått! Sannheten og Livet lever. Kjærligheten seirer og overvinner alt! Korset og den tomme grav forteller deg at ingenting kan skille deg fra Guds kjærlighet. I Kristus Jesus.

For det sjette: Jesu oppstandelse er tegnet på at dødens makt virkelig er brutt. Død er døden. Husk på det når du går til en grav. ­Døden er den siste fiende ikke noe menneske har unngått. Uansett hvem han er. Men det var én døden ikke kunne vise sin endelige seier over. Jesus er den sterkeste!

Jesu Oppstandelse ertegnet på det som en dag skal skje med de troende.

Bibelen sier atmed et bydende rop skal Han ved tidsalderens ende, reise de døde opp fra graven. Og verden skal se at de kristnes håp – oppstandelsen fra de døde, virkelig gikk i oppfyllelse. Jesus sier: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg skal leve om Han enn dør.» Ja, han skal aldri i evighet i dø. Vi skal ikke for evig være skilt fra hverandre.

Jesus er førstefrukten av de dødes oppstandelse. Gud vil også lede vår vei på rettferdighetens stier og gjennom dødsskyggens dal – akkurat slik han gjorde med Jesus. Når tiden er inne vil Han oppreise oss og vi skal få bo i Herrens hus gjennom lange tider med Ham og alle som har ventet på hans komme. Skulle noe være umulig for himmelens og jordens skaper?

Mange søker religiøseopplevelser. Stemninger. Følelser. Kristen tro handler ikke om hva vi søker – men om hvem vi søker. Du kan komme til Jesus. Oppstandelsen forteller om hva det nye livet med Jesus innebærer. For han vil ved troen leve i deg. Du skal få kraften av hans oppstandelse i ditt hverdagsliv!

Bibelen sier: «Dersomdu med din munn bekjenner at Jesus er Herre og tror i ditt hjerte at Gud oppreiste Ham fra de døde, da skal du bli frelst.» Denne frelsen er syndenes forlatelse og alt det Gud gjør i ditt liv for at du kan leve et oppreist hverdagsliv et helt liv med Ham.

Jesus er Herre! Er Han din Herre? Ditt håp? Din frelser? Skal du bli frelst og leve oppreist?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bibelen sier: «Våknopp du som sover. Stå opp fra de døde og Kristus skal lyse for deg!»

Kom til Jesus! Nå! Gi ære og lovsang til ­Herren over dødens makt! Og leve med håp i ditt hjerte.

«Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far – Han som i sin rike barmhjertighet har født oss på ny til et levende håp ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde!»

Da sabbaten var over, kjøpte Maria Magdalena og Maria, Jakobs mor, og Salome velluktende oljer for å gå og salve ham. Tidlig om morgenen den første dagen i uken kom de til graven da solen gikk opp. De sa til hverandre: «Hvem skal vi få til å rulle bort steinen fra inngangen til graven?» Men da de så opp, fikk de se at steinen var rullet fra. Den var meget stor.

Da de kom inn i graven, så de en ung mann sitte på høyre side, kledd i en hvit, lang kjortel, og de ble forferdet. Men han sa til dem: «Vær ikke forferdet! Dere leter etter Jesus fra Nasaret, den korsfestede. Han er stått opp, han er ikke her.

Se, der er stedet hvor de la ham! Men gå og si til disiplene hans og til Peter: ‹Han går i forveien for dere til Galilea. Der skal dere få se ham, slik som han sa dere›.»

Markus 16,1–7

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hei! :) Her er dagens Andakt:Publisert avDagen 12. april 2018