«Lær oss å telle våre dager så vi kan få visdom i hjertet!»

Moses levde i fortrolig samfunn med Gud. Derfor levde han med hjertet vendt i bønn til Gud. For bønn er hjertets samtale med Gud.

Moses’ bønnebegjær var mange. Han bad for seg selv – og han var en forbeder for andre. Denne bønnen er en bønn for ham selv og for oss: «Lær oss å telle våre dager så vi kan få visdom i hjertet.»

Å lære å telle er noe av det første et barn lærer. Noen teller sine penger. Det er vel greit. Andre teller sine velsignelser. Det er bedre. Noen teller sauer for å få sove. Men det er noe som synes enda bedre. Å telle sine dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi kan telle andres dager og si at lever du i 70 år har du levd i 25550 dager. Mener Moses at vi skal be om å få vite hvor gammel vi skal bli? Hvem får vel svar på det?

Moses ber for oss om hjelp til at vi alle i våken tilstand innser at vår tid en tilmålt tid. Å telle sine dager minner oss om vår forgjengelighet. Og vår egen forgjengelighet minner oss om vår egen død. Og dødens virkelighet minner oss om syndens virkelighet. Og syndens virkelighet minner oss om Guds vrede over den.

Alt dette får Moses til å si: «Hvem kjenner din vredes styrke og din harme, slik frykten for deg krever?» og å be til Herren: «Hjelp oss å telle våre dager, så vi kan få visdom i hjertet.»

David ber også om dette, i Salme 39: Herre, la meg få vite min ende, hvor mange mine dager skal bli! La meg få vite hvor forgjengelig jeg er. Se som en håndsbredd har du satt mine dager.»

Javel, hvis du er litt morsom og stor i munnen kan du godt si: «Jeg legger ikke år til med bekymringer, pastor. Men med godt kosthold og passende mosjon.» Så fint. Men likefullt sier Jesus: «Hvem av dere kan vel med all sin bekymring, legge en eneste alen til sin livslengde.»

Å telle sine dager er å vite at livet går fort! Psykologien og erfaringen forteller oss at timene muligens går saktere jo eldre man blir, men livet selv synes å gå fortere, jo eldre en blir.

Moses viser oss at å telle sine dager på Guds måte kan gi visdom i hjertet. Den visdommen er å la dagene telle og fylle livet med det som teller. Det er å vite at det ikke finnes en evighet av tid, men en tid for alt som har evighetsverdi. Den tiden er nå.

Hva teller for deg?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Men visdommen, hvor finnes den?» spør Job. «Herren er den som gir visdom» svarer salmisten. Jeg tror Guds visdom sier til oss: Tiden er begrenset til å leve! Tiden er begrenset til å være god! Tiden er begrenset til å elske! Det finnes en tilmålt tid til å være en god ektemann eller hustru!

En tilmålt tid til å være en god medarbeider på arbeid! En tilmålt tid til å være en god far og mor for sine barn! En tilmålt tid til å være en god bestefar og bestemor! En tilmålt tid til å være en god nabo og en god neste! En tilmålt tid til å huske på de fattige, de forfulgte!

En tilmålt tid til å be. Det finnes en tilmålt nådetid hvor du kan bli en kristen. En tilmålt tid til å leve for Gud og bruke sin tid og sine nådegaver i Guds store og mangfoldige rike!

En har sagt: «Jeg ventet på at livet skulle begynne for alvor, men ikke visste jeg at dagene som kom og gikk – var selve livet.»

På en fjøl vi hadde i mitt barndomshjem sies det så klokt: «Husk å leve mens du gjør det. Husk å elske mens du tør det.» For som vi synger: «Hver dag er en sjelden gave, en skinnende mulighet.»

Kan du fortsatt telle dine dager, så fyll dagen med det som teller! En dag av gangen. Det er visdom.»

Men er ikke visdommen i hjertet også noe mer enn å bare gjøre ting rett og å gjøre de rette tingene?

Jo. Visdommen er en person! Jesus Kristus er Guds visdom! Moses’ bønn er dypest sett en bønn til Gud for oss, som handler om å få Jesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er i dette lyset vi forstår Guds Ord om at «visdom er bedre enn perler». Jesus er bedre enn perler. «For det er hans verk at dere er i Kristus Jesus, Han som for oss er blitt visdom fra Gud, rettferdighet og helliggjørelse og forløsning. For at den som roser seg, han rose seg i Herren!»

Ja, Kristus i oss: håpet om herlighet!

«Kjøp visdom!» Kom og kjøp uten penger! Jesus gav seg selv for deg! I Ham møter du nåden fra Gud. Det er det mest vidunderlige den har som på Guds måte har lært å telle sine dager: Han har fått Kristus, Guds visdom i hjertet. Hvilken gave!

Når Kristus, Guds visdom bor i vårt hjerte – vil Han åpenbare seg i det synlige og gjøre oss til en stor velsignelse. Det får vi tro for dagene i 2018.

Med Kristus, Guds visdom i vårt hjerte kan vi fryde oss over at det er sant; enten vi er hjemme eller borte – enten vi er i legemet eller utenfor legemet – og våre dager er talte: «Jeg blir alltid hos deg, for du har grepet min høyre hånd, du leder meg ved ditt råd og siden opptar du meg i herlighet.»

Vår levetid er sytti år, åtti når det er styrke til det. De beste årene er fulle av strev og urett. De går fort og vi flyr av sted. Hvem kjenner styrke i din vrede? Din harme gir grunn til å frykte deg. Lær oss å telle våre dager så vi kan få visdom i hjertet.

Salme 90,10–12

Her finner du flere andakter