Gir verdighet til dødfødte barn

Gravferdskonsulent LeighAnne Hedges har sydd finklær til siste reis for 3500 knøttsmå kropper.

Den britiske gravferdskonsulenten LeighAnne Hedges var ikke komfortabel med hvordan samfunnet håndterte slike dødsfall, derfor bestemte hun seg for å gjøre noe med det.

– Ofte fikk vi babyer fra sykehuset som var pakket inn i tørkepapir. Det var ingen verdighet i det, og det var det vi ønsket å gi, forteller hun til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det ble starten på den veldedige organisasjonen Little Things, som lager klær til spontanaborterte eller dødfødte babyer som skal bisettes. LeighAnne ble nylig omtalt av BBC. Du kan se videoen øverst på siden.

I Norge er imidlertid situasjonen annerledes, ifølge gravferdskonsulenter og fagpersoner Dagen har snakket med. De siste tiårene er synet på dødfødte og spontanaborterte babyer, særlig etter uke 12, endret.

– I dag ser man det for eksempel som en selvfølge at disse skal få en egen grav, sier gravferdskonsulent Helge Spilde ved Abbedissen begravelsesbyrå i Bergen.

Sydde klær

Hedges har selv mistet et barn i spontanabort. Men det var først da hun som begravelsesagent fikk besøk av en mor som hadde mistet sitt 20 uker gamle barn, at hun skjønte at hun måtte gjøre noe annerledes. Moren hadde ingen klær å kle den vesle gutten med til begravelsen, og var fortvilet.

Hedges bestemte seg for å lage babyklær i svært små størrelser, til bruk ved begravelser eller minnestunder for barn som døde i mors liv. I 2013 startet hun den veldedige organisasjonenLittle Things & Co. I dag regner LeighAnne Hedges med at de har kledd opp mer enn 3500 døde barn.

Verdighet

LeighAnnes organisasjon har også laget en minnehage i Plymouth sørvest i England, for foreldre og familie som opplever spontanabort. I Little Haven kan barn og foreldre sammen bearbeide tapet av et barn og et søsken.

– Hva er det viktigste du har lært gjennom disse årene?

– At på samme måte som at hvert barn er forskjellig, er hver reise forskjellig. Men uavhengig av omstendighetene er det absolutt viktigste for sørgende familier at deres barn blir anerkjent, verdsatt og husket.

– Hva gjør disse klærne for ­barna?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det gir en verdighet å være kledd slik de fortjener. Det gir foreldrene vissheten om at deres barn er viktig og fortjener alt det et levende menneske fortjener.

Annerledes her

I Norge er situasjonen imidlertid annerledes, i følge Helge Spilde. Han er gravferdskonsulent ved Abbedissen begravelsesbyrå i Bergen og kjenner seg ikke igjen i sin britiske kollegas beskrivelse av sykehusenes behandling av barn som er spontanabortert og dødfødte.

– Slike ting opplever i hvert fall ikke vi, sier han.

Ofte er det barneklinikken som hjelper foreldrene med å markere det vesle livet som tok slutt så alt for tidlig. Da leverer byrået en kiste, der det følger med et lite sett i bomull og silke.

– Der ligger det noen små klesplagg, en dyne, en pute og en liten skjorte.

Har blitt bedre

Etter 40 år i bransjen har Spilde sett store forandringer skje. I den perioden har barn som dør i mors liv nemlig fått rettigheter til både bisettelse og egen grav.

– Da jeg startet var det veldig sjelden at så små fostre fikk egne graver. Ofte ble de satt ned i graver sammen med voksne. Der har det skjedd en utvikling, og i dag ser man det for eksempel som en selvfølge at disse skal få en egen grav, sier han.

Spilde vil ikke uttale seg om hvorvidt man tar barnet mer på alvor i dag, men han er glad for at endringen har skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Etter forholdene ble det vel håndtert fint den gang også. Men da man begynte å nøste opp i at foreldre ikke kunne vite hvor barnet var gravlagt, og at de var gravlagt sammen med tilfeldige voksne personer, da utviklet praksisen seg. Jeg vil si at utviklingen har gått fremover, og det synes jeg er veldig bra. I dag synes jeg det blir håndtert på en verdig og fin måte.

Han forteller at unge foreldre kunne oppleve en konflikt mellom økonomiske hensyn og ønsket om en verdig gravferd. I dag er det ikke lenger et problem, mener han.

– Nå gårFolketrygden inn og dekker det meste ved behov. Dermed blir det ikke lenger en økonomisk katastrofe for foreldre.

– Tror du det er viktig for foreldre med en seremoni?

– Vi kommer jo inn etter at de har valgt å ha en seremoni, fordi de ønsker hjelp til et arrangement. Her velger foreldre så forskjellig, sier Spilde.

Tar med klær

– De aller fleste blir oppfordret til å ta med egne klær, slik at de kan bruke noen klær de har lyst til at barnet skal ha på seg. Så finnes det ofte bittesmå heklede tepper, og luer ved sykehusene. Jeg har inntrykk av at barna blir behandlet med respekt og verdighet, sier Kalstad.

– Vil du si at barnet har fått en annen status?

– Jeg vil i hvert fall si at det er en økende grad av respekt og anerkjennelse av at det er et barn som er dødt. Men fortsatt strever en del med å få anerkjennelse for at det er et tap som man sørger over. Noen kan tenke at det var så lite, og kan komme med sårende kommentarer som «du er jo så ung, du kan bare få et nytt barn.» For det er et liv som ikke kan erstattes, det er fremtid og drømmer som knuses. Det at andre ikke fikk bli kjent med barnet er også en stor belastning for mange. Sorgen kan bli et veldig ensomt prosjekt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.