Skuffelse og begeistring

Begeistring og skuffelse er farlige drivkrefter. Men Guds rike har et helt annet sentrum, nemlig glede, rettferdighet og fred i Den hellige ånd.

«Da de dro ut av Jeriko, fulgte mye folk med ham» (Mat 20,29).

Det fantes ulike grunner til at mennesker fulgte med og etter Jesus. Spenningen mellom Jesus og jødenes ledere var offentlig kjent. På veg ut av Jeriko møtte de to blinde som ropte høyt for å få Jesu oppmerksomhet. De får synet tilbake, og fylt av glede hiver de seg med i folkemengden som følger med Jesus like inn i Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette opptoget skremte de ledende jødene ytterligere og fremskyndet beslutningen om å rydde ham av veien. Og folkemengden som begeistret ropte «Hosianna» skulle snart forandres til en forarget mobb, fylt med helt motsatte følelser.

Hvorfor tok folkemengden avstand fra Jesus i påsken? Fordi han ikke innfridde deres forventninger. De ønsket seg en konge. Men i stedet fikk de et lidende og villig offer å speile seg i. Han knuste deres forventninger. I stedet for at selvfølelsen deres ble styrket i speilbildet av en seirende og uovervinnelig konge, ble han løftet opp på skammens tre og påminte dem om deres mange synder.

Både begeistring og skuffelse er farlige drivkrefter, de åpner døren for forførende og manipulerende ledere. Mange folk og nasjoner har gjennom historien latt seg rive med. Men Guds rike har et helt annet sentrum, nemlig glede, rettferdighet og fred i Den hellige ånd.