Illustrasjonsbilde: Pixabay

Skatter uten verdi

«Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel?» (Matt 26,26)

Vi skrev i går om Marco Polo, og vi fortsetter litt i dag. I nr. 5 av Illustrerte klassikere som hadde sin storhetstid her til lands i 1960, er det lagt inn en muntlig fortalt historie i fortellingen om Marco Polo. Denne historien handler om en ond kalif som bare samlet rikdom, mens folket sultet.

En representant for folket tok kontakt med Alau, en stor kriger. Han blir skildret som grusom mot fanger, men rettferdig – og når det gjelder å ta kampen opp mot den grådige kalifen, vil han hjelpe folket. Kalifen tar ikke trusselen alvorlig, og han blir tatt til fange. Alau tar den fangede kalifen gjennom slottet og til kalifens skattkammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi siterer: «– For en skatt, kalif! Og nytteløs. Du kunne kjøpt en stor hær. Hvorfor gjemte du gullet? – Det er så vakkert. – Vakkert? Da skal du få nyte den skjønnheten! Du kan bli her hos gullet, uten mat eller vann. – Men uten mat kommer jeg til å dø! – Det gjorde folket ditt også, når du røvet alt de eide.

Slik døde kalifen. Seinere ble gullet hans delt mellom de fattige og brukt på en god måte».

Det er ikke nødvendig å kommentere dette med mange ord. Det kan være nok å minne om lignelsen om Den rike mann og Lasarus – og Jesu ord: «Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel?» (Matt 26,26)

Her er flere andakter:

Les også
Utrolig – men sant
Les også
Ny status: Rettferdiggjort
Les også
Den eneste sanne Gud
Les også
Bare uvitenhet?
Les også
Nytt håp og nytt liv