Hjertesukk

Legg alt dere har på hjertet, fram for Gud, Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus.

Isak mistet tidlig sin mor. Men han fikk en stor trøst i sorgen: Rebekka. Hun ble hans kone. «Han hadde henne kjær» (1.Mos 24:67).

Men den familiære lykken ble kortvarig. Mellom tvillingene, Esau og Jakob, ble det et anspent forhold. Og Esau kom hjem med to hetittkvinner. Da ble Isak og Rebekka helt satt ut. Ordet «hjertesorg» beskriver tilstanden deres (26:35).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På møtehelger bor jeg av og til hos eldre ektepar. De har det bra, ytre sett. Men under overflaten kan det ligge en hjertesorg. Den anes under praten i sene kveldstimer.

Hjertesorgen gjelder barn eller barnebarn. Det er så mye godt å si om dem. Men en eller to har fått så krokete en livsvei. Relasjonene deres er blitt turbulente. De har havnet på et sidespor – rammet av harde slag. Eller de har parkert barnetroen og valgt en annen livskurs. Tvil eller likegyldighet har overtatt. Kanskje blir temaet psykiske lidelser eller dødelig sykdom. For nylig fikk et barnebarn en slik diagnose.

Hjertesorgen hos de gamle er kjærlighetens pris.

Slike samtaler krever lyttende ører mer enn gode råd. Men jeg kan i det minste, sammen med dem, adressere hjertesorgen oppover – somhjertesukk.

«… legg alt dere har på hjertet, fram for Gud.»

Og vi kan sammen leseløftet som er føyd til:

«Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus» (Fil 4:6–7).