Glupske ulver

«For jeg vet at når jeg har dratt bort, vil glupske ulver trenge inn blant dere, og de skåner ikke flokken» (Apg 20:29)

Jeg bor i Ytre Enebakk i Akershus og vet litt om ulver. Sauebønder i nabolaget vet enda mer. Ulvene skåner ikke saueflokken. Nei, de er nærmest programmert til å drepe sauer når anledningen byr seg. Glupske.

Paulus brukte neppe slike uttrykk om alle medarbeidere han var uenig med. Diskusjonen med Barnabas om team-sammensetningen i misjonen (Apg 15:37–39) endteikke med en slik beskyldning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men uenigheten kunne gå på læren løs og sette nye kristnes åndelige liv i alvorlig fare. Det vakte apostelens stridsånd. «For jeg vet at når jeg har dratt bort, vil glupske ulver trenge inn blant dere, og de skåner ikke flokken» (Apg 20:29). Nå kommer selve evangeliet til å stå på spill!

Det lå altså en vranglære under overflaten i Lilleasia. Noen var i ferd med å bli «programmert» av den. Det åndelige livet i menigheten var truet. Paulus kjenner på en typisk «misjonærbekymring».

Formuleringene i avskjedstalen samsvarer med tilsvarende formuleringer i Gal 1. Evangeliets sunne lære må vernes. Her hadde de eldste et særlig ansvar.

Våkent vakthold – det er svaret. Men tenk nå ikke bare på «de andre». De eldste må også våkeover seg selv og sitt eget åndelige liv. Det skal vi understreke i morgen.