Inviterer til debatt om Bibelen

Hvordan er Bibelen aktuell i 2016? Bibelselskapet bruker jubileumsåret sitt til å reise spørsmålet. Debattene skal arrangeres i samarbeid med tankesmien Skaperkraft.

– Der spør vi om det er plass for Bibelen og tro i samfunnsdebatten framover. Vi vil bruke jubileet til å se mer framover og mindre bakover. Hvordan kan vi skape begeistring for Bibelen og inspirere flere til å bruke den jevnlig? Hvordan kan vi hjelpe både erfarne og uerfarne bibelbrukere, spør generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen.

– Er det noe som gjør det mer utfordrende å skape interesse rundt Bibelen i dag enn tidligere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg opplever to strømninger i vår vestlige verden som er litt motstridende. Den ene er en form for økt sekularisering som viser liten forståelse for troens betydning. Dette kan gjøre det vanskeligere å nå gjennom med at Bibelen og troen er relevant. Men blant våre globale samarbeidspartnere at troen har en enorm kraft når et mennesker opplever at de er unike og verdifulle for Gud. Det gir kraft til å vende blikket utover og engasjere seg. Den vestlige sekularismen henger ikke alltid med i forståelsen av dette, sier hun.

LES:Bibelen, boken som bygget Norge

Jubileumsåret skal for øvrig brukes til å samle inn penger for å bidra i et av Det norske bibelselskaps hjertebarn de siste årene: Å skaffe en million bibler til Cuba.

Mer mangfoldig

Den andre strømningen Mongstad-Kvammen mener har betydning for Bibelens posisjon i Norge, er en økende religiøst mangfold.

– Vi har flere religioner i Norge enn for 200 år siden, da den lutherske kristendommen i praksis var den eneste. Den utviklingen tror jeg er meget positiv for Bibelens relevans i samfunnet. Vi har altså både en trend som lukker døren for Bibelen og en trend som åpner døren. Det må kristne og alle kirker forholde seg til, sier hun.

– Mangelen på Bibelen som fysisk medium er ikke den samme som den var for 200 år siden. Men vi trenger fortsatt å utbre den og ta den i bruk på både tradisjonelle og nye måter, legger hun til.

Løst fra statsmakt

Forfatter Dag Kullerud tror Bibelens aktualitet er like stor som den noen gang har vært. Han tror også at Den hellige skrift er mindre omstridt.

– Kampene rundt Bibelen har vært mye hardere før, ikke minst innad i kristne miljøer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En av grunnene til at det ikke oppstår kamp på samme måten, er nok også at Bibelen i mindre grad er knyttet til statsmakt, sier Kullerud.