– Prester på dødsliste i Øst-Ukraina

Kristne som ikke tilhører Den russisk-ortodokse kirke, utsettes for systematisk forfølgelse.

Kirker er målrettet angrepet, kristne ledere er blitt bortført og torturert, og prester er blitt drapstruet. Dette er noen av funnene i en rapport som er laget av International Partnership for Human Rights (IPHR), en uavhengig menneskerettighetsorganisasjon med base i Brussel.

LES:Her ber ukrainske kristne for fred

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Organisasjonen konkluderer med at det er liten toleranse for kristne som ikke tilhørerDen russisk-ortodokse kirke i de opprørskontrollerte områdene, og de hevder at den ortodokse kirke selv medvirker aktivt i forfølgelse.

Systematisk

Gunnar M. Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær iHelsingforskomiteen, løfter frem denne rapporten som en av flere kilder der det tegnes et mørkt bilde av trosfriheten i de opprørskontrollerte områdene.

Han har i tillegg selv møtt protestantiske kristenledere som er dypt bekymret, og som forteller om angrep på medarbeidere.

– Det ser ut til å pågå en systematisk forfølgelse. Det vi nå ser er ikke tilfeldige utslag fra noen få «hardlinere». Det synes å være en bevisst plan om å fjerne andre religioner fra området, sier Ekeløve-Slydal.

Trusler og raid

IPHR har avdekket at separatistgrupper opererer med drapslister der en rekke prester står oppført. De fleste prestene på listen tilhører Den ukrainsk-ortodokse kirken (Kiev-patriarkatet), som har hatt et svært anstrengt forhold til Den russisk-ortodokse kirke (Moskva-patriarkatet) siden splittelsen i 1992.

LES OGSÅ:Han nekter å la seg knekke

Organisasjonen opplyser videre at flere kirkeledere er blitt truet med at de ville bli drept hvis de ikke la ned arbeidet sitt. En rekke menigheter kan fortelle at gudstjenester og møter er blitt avbrutt av væpnede separatister.

Organisasjonen kan dokumentere at kirker og religiøse bygninger som tilhører andre kirkesamfunn enn Den russisk-ortodokse kirke (Moskva-patriarkatet) er blitt angrepet og utsatt for skadeverk og plyndring av separatist-grupper. Kirkelokaler er blitt konfiskert og brukt i krigføring eller som våpenlager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tortur

Det finnes også mange eksempler på vilkårlig fengsling og mishandling av enkeltpersoner der motivene ser ut til å være religiøse.

«Noen er blitt fengslet og mishandlet fordi de vitnet om sin tro. Andre er blitt anholdt fordi de forsvarte retten til å holde kristne møter. I noen av tilfellene har mishandlingen vært på grensen til tortur», skriver IPHR.

I ett tilfelle ble en pastor fra Donetsk hengt opp på et stativ med en hette over hodet og nesten kvalt. Denne pastoren var en av flere som ble utsatt for fiktive henrettelser.

Fire evangeliske kristne er likvidert. Dette er de fire medlemmene i Transfigurasjonskirken i Slavjansk, som Dagen har skrevet om tidligere.

Religionskrig

Russisk-ortodoksepatriark Kiril stemplet selv konflikten i Øst-Ukraina som en religiøs krig så tidlig som i august 2014. I et åpent brev anklaget han Den gresk-katolske kirken for å angripe det ortodokse presteskapet.

– Hva er motivene bak den religiøse forfølgelsen?

– Det er delvis ideologisk, til forsvar for russisk-ortodoks tro og kirke. Dette er en svært hard konflikt der den russisk-ortodokse kultursfæren står mot vestlig innflytelse og kultur i Ukraina, sier Ekeløve-Slydal.

– Og delvis er forfølgelsen et resultat av polariseringen som oppstår mellom gruppene i konflikten. De som ikke er en del av det ortodokse, religiøse fellesskapet blir mistenkt for å støtte regjeringen iKiev. At toleransen for pluralisme blir borte, er noen man ser i mange konfliktsituasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva er din reaksjon på at IPHR mener at den russisk-ortodokse kirke spiller en aktiv rolle i forfølgelsen av annerledes troende?

– Helsingforskomiteen har ikke egen dokumentasjon på at kirken står bak, men jeg har stor tillit til rapporten. Den er solid utført og har et stort tilfang av vitnemål. Påstanden om at kirken medvirker bør derfor etterforskes grundig, sier Ekeløve-Slydal.

Vold og skadeverk

OgsåDen amerikanske trosfrihetskommisjonen uttrykker sterk bekymring for trosfrihetssituasjonen i de opprørskontrollerte delene avUkraina. I sin 2015-rapport skriver de at protestantiske kristne og medlemmer av Kiev-patriarkatet har vært utsatt for vold, skadeverk mot kirker, konfiskering av eiendom og diskriminering.

Som eksempler nevner de at åtte ukrainsk-ortodokse kirker i Lugansk fylke ble ødelagt, at en protestantisk barnehage ble raidet og at et rehabiliteringssenter ble beslaglagt. Rapporten navngir også flere prester som er blitt holdt fanget.