Kampen om Europas sjel

globalt perspektiv

Hvorfor jeg ikke er redd for verken skolegudstjenesters død eller islamovertakelse.

– Jammeh fratrer som Gambia-president

afrika

Gambias innvalgte president Adama Barrow sier ifølge Sky News at tidligere president Yahya Jammeh har gått med på å fratre.

Verdens kvinner marsjerer for likestilling og mangfold lørdag

kvinnemarsj

21. januar, dagen etter presidentinnsettelsen i USA, arrangeres Women's March i flere verdensdeler. Arrangementet har utspring i en amerikansk bestemors reaksjon på Donald Trumps uttalelser om kvinner under valgkampen. Også i Oslo, Bergen og Trondheim går marsjen av stabelen.

Støtte til modige prester

lederartikkel

Fortjener omtanke og forbønn for å forsvare ekteskapet, mener Dagen.

Amerika først for president Trump

innsettelse

Med løfte om å gjenreise USA til fordums storhet og varsel om å utrydde radikal islamisme tok Donald Trump fatt på gjerningen som De forente staters 45. president.

Et ja til festen og gleden

snart søndag

Tre dager før Kirkemøtet handler prekenteksten om Jesus som gjør sitt første under i et bryllup.

Trump startet dagen i kirken

USA

I dag blir Donald Trump innsatt som USAs president. Trump og familien er i gang med dagens program.

Styrke for dagen og håp for i morgen

SALMER

I over 20 år har Terje Kleppe jobbet med et plateprosjekt som så dagens lys i vinter. I alle disse årene har det vært klart at «Stor er din trofasthet» måtte være med på platen.

Gambias valgtaper får kniven på strupen

nyheter

Vestafrikanske ledere gjør fredag et siste forsøk på å overtale Gambias valgtaper Yahya Jammeh til å gi fra seg makten. En flernasjonal afrikansk styrke har allerede rykket inn i landet.

Store protester mot Hamas i Gaza

ISRAEL-PODCAST

Mange tusen innbyggere på Gazastripen har deltatt i protester mot Hamas-myndighetene de siste ukene. Forrige uke ble det ropt slagord om at «regimet må falle».

Først styrker fokuset til Israelsmisjonen

Synspunkt

I dag vil nok mange forbinde Israel med staten Israel, og ikke med det folket Bibelen taler om. Derfor er navneendringen til Først, først og fremst en styrking av vårt fokus og vår misjon – evangeliet til jødene.

Nytt forsøk på å overtale Gambias valgtaper etter invasjon

VEST-AFRIKA

Flere vestafrikanske presidenter reiser fredag til Gambia i et siste forsøk på å overtale valgtaperen Yahya Jammeh til å gi fra seg makten. En flernasjonal afrikansk styrke har allerede rykket inn i landet.

Svensk menighet i Norge mer enn halvert

MENIGHET

Det offisielle medlemstallet i den svenske kirken i Norge ligger an til å bli mer enn halvert. I den finske menigheten har rundt en tredel bekreftet sitt medlemskap.

Kringkastingsrådet diskuterer distriktene

nyheter

Når Kringkastingsrådet møtes i dag, står distriktskontorenes funksjon på dagsordenen. Bare 65.000 seere under 50 får med seg hovedsendingene på TV.

300 vil ha islamsk lån fra Storebrand

ØKONOMI

På én uke fikk Storebrand rundt 300 henvendelser fra potensielle kunder som ønsket seg lån basert på islamske prinsipper.

Advokatstrid om fjerning av juryordningen

RETTSSIKKERHET

Rettssikkerheten til voldtektsofre styrkes når juryordningen fjernes, mener lederen for utvalget for bistandsadvokater, Hege Salomon. Lederen av forsvarergruppen i Advokatforeningen er uenig.

I dag legger Trump hånden på Bibelen

USA

Tradisjonen tro blir Bibelen sentral når USAs neste president avlegger ed i dag. Donald Trumps valg av bibelutgaver er ikke tilfeldig.

Militærintervensjon i Gambia avblåst

VEST-AFRIKA

De afrikanske styrkene som rykket inn i Gambia vil ikke gå til aksjon mot landets leder Yahya Jammeh, som har nektet å tre tilbake for den demokratisk valgte Adama Barrow.

Senegalesiske styrker har rykket inn i Gambia

nyheter

Senegalesiske styrker er på vei til Gambias hovedstad Banjul. Målet er å få Gambias tidligere president til å gi fra seg makten, opplyser en talsmann for Senegals hær.

Prestenes prest på oppløpssiden

GIR SEG

Sykdom får Ole Christian Kvarme til å gå av tidligere enn planlagt. I dag vandret han blant bispedømmets prester som han har stor omsorg for.

Flere menigheter blir tilfluktssteder

KIRKEASYL

Påtroppende president Donald Trump har varslet en tøffere linje overfor papirløse immigranter. Det har ført til en eksplosiv økning i antall menigheter som har erklært seg som tilfluktssteder for mennesker på flukt.

Evolusjon og skapelse - nei takk

TEOLOGI

For meg synest det som ein ikkje tek fullt på alvor den teologien som gjennomsyrer den nye boka.

– Trump blir skutt

SNÅSAMANNEN

Joralf Gjerstad er bekymret for hva som kommer til å skje i USA etter at Donald Trump blir i morgen innsatt som president.

Tjenestedeling

LEDERARTIKKEL

Her som i alle spørsmål mener vi det er viktig at vi lar Guds ord veilede oss.

Bispekallets pris

KOMMENTAR

Som Oslo-biskop har Ole Christian Kvarme kjempet i motvind fra første dag. Det er mer overraskende at han har holdt ut så lenge enn at han gir seg nå.

«Ikke vedta liturgien»

EKTESKAP

Tre dager før Kirkemøtet vil det bli lest opp et opprop i mange norske kirker, med en sterk appell.

Frykter tilspissing innad i kirken

OPPROP

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme har ikke lest oppropet som skal leses opp søndag, men tror det kan bidra til en tilspissing av situasjonen.

Et vitnesbyrd i dagens situasjon

SYNSPUNKT

Den norske kirke står ved et historisk veiskille. Onsdag starter årets Kirkemøte i Trondheim. Der vil trolig en helt ny lære om ekteskap, familie og barn bli innført.

30 personer savnet i Italia etter snøskred

nyheter

30 personer er savnet etter at et hotell i Abruzzo-regionen i Italia ble begravd i et snøskred onsdag, bekrefter sivilforsvaret i landet.

En president ulik alt du tidligere har sett

NYHETSKOMMENTAR

Han er den første amerikanske presidenten som skremmer sine egne allierte mer enn han skremmer karene i Kreml, skriver Vebjørn Selbekk.

Stoltenberg ser fram til samarbeid med Trump

nyheter

Til tross for kritikken rettet mot NATO fra USAs kommende president, ser generalsekretær Jens Stoltenberg fram til samarbeidet med Donald Trump.

Færre organdonasjoner - flere sier nei

ORGANDONASJON

Stiftelsen Organdonasjon opplyser at det ble gjennomført 107 organdonasjoner er fjor, og det er nedgang i forhold til 2015.

Kraft til tjeneste

ANDAKT

«Men dere skal få kraft når Den hellige ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ende»

Alkoholsalget nede på 1980-nivå

nyheter

Det blir solgt mer vin i kartong, men ellers viser salgstallene fortsatt fall i alkoholomsetningen. Alkoholforbruket er tilbake på samme nivå som i 1980.

Afrikanske tropper står på vent i Gambia

VEST-AFRIKA

En militærstyrke fra Gambias naboland står klar til å rykke inn etter en varslet militærintervensjon, men president Yahya Jammeh lar ikke høre fra seg.

Gambias naboland varsler militærintervensjon

VEST-AFRIKA

Gambias naboland gir president Yahya Jammeh frist til midnatt med å gi slipp på makten og truer ellers med å intervenere militært i landet.

Flere vil bli misjonærer

EVANGELIET

Antall norske langtidsmisjonærer er nå på vei opp igjen etter nedgang de ti siste årene. – Det ideelle ville vært om man ikke kuttet i antall utsendinger, men heller opprettet nye pionerfelt, sier daglig leder Anne Lise Søvde Valle i NORME (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering).

Den som går ned og ned

jesu dåp

Det er noe grensesprengende ved at Jesus stiger ned i det skitne vannet på det laveste stedet på jord, sier Hildegunn Katarina Isaksen.

La Levende folkekirke gjenoppstå!

debatt

Det var en ulykke at Levende folkekirke ble lagt ned etter kirkevalget i fjor, mens Åpen folkekirke (ÅK) fortsetter sin erobring.

UDI-sjefen skeptisk til foreldelsesfrist

asyljuks

Det kan få uheldige konsekvenser å innføre foreldelsesfrist i saker som gjelder tilbakekallelse av statsborgerskap, advarer UDI-sjef Frode Forfang.

Israelerne tviler på Netanyahu

israelsk politikk

Israelere flest tror ikke på Netanyahus forsikringer om at han uskyldig i anklagene om korrupsjon.

Vil gjøre kirken mer tilgjengelig

fellesskap

– Blinde og svaksynte faller utenfor fellesskapet i kirken, mener KABB. To nye samarbeidsprosjekter skal bidra til å legge forholdene bedre til rette i kirken og trosopplæringen.

– Tiden moden for palestinsk samling

midtøsten

Palestinske fraksjoner vil gjøre et nytt forsøk på å samle seg og holde valg. Valget av Donald Trump som USAs president anses som en viktig grunn til at samlingsforsøket kommer nå.

Du blir glad når du bruker dine nådegaver

menighetsdoktoren

Spørsmål: Jeg ønsker å bruke de nådegaver Gud har gitt meg. 
Hvordan kan jeg vite at jeg har fått én eller flere nådegaver?

Var Luther populist?

synspunkt

«Luther» og «populisme» er to ord vi kommer til å møte på ofte i år. I året der vi markerer 500-årsjubileet for ­begynnelsen av reformasjonen, er det ventet at populister kommer til å influere valgene i rundt 15 europeiske land.

Israel: – Politimann drept i angrep

terror

En arabisk-israelsk mann kjørte ned og drepte en politimann sør i lsrael onsdag, ifølge israelsk politi. Mannen ble selv drept.

KrF klar til å bestemme seg om statsborgerskap

politikk

Domstolene kan overta beslutningene om tilbakekallelse av statsborgerskap fra Utlendingsdirektoratet dersom Kristelig Folkepartis stortingsgruppe går inn for dette onsdag.

Over 70.000 mottok NAV-støtte i utlandet

økonomi

I alt 74.500 personer mottok støtte fra Nav i utlandet i 2015. Alderspensjon var den vanligste ytelsen å motta, viser tall fra SSB.

Trump avlegger eden med Lincolns bibel

usa

Når Donald Trump avlegger eden fredag, vil han legge hånden sin på samme bibel som Abraham Lincoln brukte for 156 år siden.

Bekymret for skjult jødehat

antisemittisme

Jødiske ledere i Europa er bekymret for økende antisemittisme som ofte skjer mer skjult enn tidligere. Se video nederst i saken!

Her deles den norske planen mot jødehat

berlin

KrF-topp Hans Olav Syversen møtte jødiske ledere fra hele Europa som er svært bekymret for økende antisemittisme. Se video!

Halleluja!

andakt

«Halleluja! Lovsyng Gud i hans helligdom! Lov ham i hans mektige hvelving. Lov ham for hans storverk. Lov ham for hans store velde. – Alt som har ånde, skal love Herren. Halleluja!» Salme 150. 1, 2 og 6.

Skal kirken være politisk?

lederartikkel

Er det riktig at kirken skal spille en politisk rolle i samfunnsdebatten? Eller er det bedre at kirken konsentrer seg om å være kirke og lar partiene ta seg av politikken?

Mange drept i feilbombing av flyktningleir i Nigeria

afrika

Minst 52 mennesker er drept og 120 er såret i et flyangrep mot en flyktningleir nordøst i Nigeria, opplyser Leger Uten Grenser. Nigeria innrømmer å ha stått bak angrepet og kaller det feilbombing.

Bønnebarna som kom «hjem»

fant tilbake

At barna skal bli bevart i troen ligger mange foreldre tungt på hjerte. Evangelist Hans Martin Skagestad er overbevist om at det nettopp var mor og fars bønner som brakte ham tilbake til barnetroen han forlot som ungdom.

Ibsen-drama trekker fulle hus i Israel

teater

Israelske regissører og skuespillere mener at Henrik Ibsens snart 150 år gamle skuespill speiler dagens israelske samfunn overraskende godt.

IS følger «Profetens» vei og hans lære

islam

Den ofte skjønne poesi i islamsk litteratur er en refleks av Muhammeds egne fantasier. Dessverre er dagens islamister soleklare arvtakere fra samme idéverden, men her er det dertil de aller styggeste elementer fra hans lære som er blitt virkemidler til islamsk makt: drap, tortur, voldtekt og trusler.

Misjonsblader med nye navn

synspunkt

Omtrent samtidig med at det er gått 190 år siden den første utgaven kom, meldes det at Norges eldste misjonsblad skifter navn.

Oslo katolske bispedømme tapte mot staten

medlemsjuks

Staten frifinnes etter søksmålet fra Oslo katolske bispedømme om tilbakebetaling av 40 millioner kroner i statsstøtte i medlemsrotsaken.

Guddommelig samfunnsoppdrag

kronikk

Enkelte påstår at et par hundre tusen muslimer truer vår kristne kulturarv. Den største trusselen mot kristne verdier og livsholdninger kommer fra likegyldighet og avskrivingen av Gud – helt uavhengig av islams tilstedeværelse i Norge. For å sitere Angela Merkel: «Er man så bekymret for dette, kan man jo begynne å gå i kirken.»

Staten: – Breivik ser på seg selv som en ung Adolf Hitler

rettergang

Anders Behring Breivik tåler soningen bedre enn de fleste. Han er en mann med et oppdrag og ser på seg selv som en ung Adolf Hitler som en dag skal slippe ut og bli en fører, ifølge regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Frp-er måtte fjerne rasistisk Facebook-melding

hatefulle ytringer

Studieleder Kristin Brataas i Nordre Aker Frp har måttet fjerne en Facebook-post der hun blant annet omtalte miljøbyråden i Oslo som en vietnamesermegge.

30 demokrater vil boikotte innsettelsen av Trump

usa

Over 30 demokratiske medlemmer av Representantenes hus boikotter innsettelsen av Donald Trump som president. Det begrunner de med at Trump er en fare for demokratiet.

Høyreekstremt parti blir ikke forbudt i Tyskland

utenriks

Det blir ikke noe forbud mot det tyske, høyreekstreme partiet NPD, ifølge grunnlovsdomstolen i Karlsruhe. Beslutningen begrunnes med at partiet ikke truer demokratiet.

Bibelfortolkning og kvinnelege prestar

dagensdebatt

Når Døvik svarar på innlegget til underteikna og mine medstudentar i debatten kring kvinnelege prestar, gjer han det med ein argumentasjonsform og ein bibelfortolkning som ligg langt utafor ortodoksien.

UDI intensiverer jakten på juksere

asyljuks

Siden det kommer færre asylsøkere til Norge kan jakten på dem som har skaffet seg norsk statsborgerskap på uærlig vis intensiveres, varsler Utlendingsdirektoratet (UDI).

Hamas kaller Paris-konferansen «absurd»

midtøsten-konflikten

Hamas kaller Paris-konferansen for å få fredsprosessen mellom Israel og palestinerne tilbake på sporet, absurd.

Ber kirken støtte partier og lister

trenger penger

Økonomi er en nøkkelfaktor hvis Åpen folkekirke (ÅF) skal sikre sin posisjon. Penger fra staten får de neppe, men de mottar gjerne bidrag fra kirken.

Hjemme i troen, fremmed i Norge

religiøs praksis

Solveig Omland har intervjuet 
22 muslimske kvinner. 
Mange av dem har få eller 
ingen «etnisk norske» venner.

Når religionen står i veien for jobben

lederartikkel

Det er viktig at vi ikke får et arbeidsliv hvor det fungerer diskriminerende å være aktive i religiøse miljøer.

Takknemlighet

andakt

«Siden vi altså får et rike som ikke kan rokkes, så la oss være takknemlige og med takk gjøre vår tjeneste slik Gud vil.» Hebr. 12,28.

KrF vil undersøke mer om statsborgerskap

nyheter

Kristelig Folkeparti vil ta den tiden de trenger til å bestemme seg for hvor de lander i saken om tilbakekallelse av statsborgerskap.

Folk tvilende til politiets kamp mot nettkriminalitet

nyheter

Nordmenn har fortsatt stor tillit til politiet, men en lav andel har tro på politiets evne til å bekjempe svindel på nett og identitetstyveri, ifølge den årlige innbyggerundersøkelsen.

Pundet stuper etter brexit-varsel

nyheter

Pundet falt tungt etter spekulasjoner om at britene kan bryte helt med EU. Valutafallet førte til oppgang på London-børsen.

Minst fem drept i nattklubbskyting i Mexico

nyheter

Minst fem personer er drept og ytterligere ni såret i skyting på en nattklubb i turistparadiset Playa del Carmen øst i Mexico, opplyser politiet.

Gir seg i Strømmestiftelsen

nyheter

Generalsekretær Øyvind Aadland (62) har varslet styret i Strømmestiftelsen om at han ønsker å gå av.

Derfor er jeg prest

Synspunkt

Liberale prester finnes av begge kjønn. Derfor: bevar kvinnene. Oppmuntre kvinnene.