VANSKELIGERE: Vi vil ta på alvor at det tenkes noe ulikt om hva et kirkemedlemskap innebærer i vår organisasjon. (...) Dagens situasjon gjør det likevel vanskeligere enn før å tilhøre Den norske kirke, skriver NLMs hovedstyre. Bilde er fra sommerens generalforsamling.

En ny kirkelig situasjon

Alvoret i dagens situasjon innebærer at vi vil fraråde aktiv støtte til gudstjenester, nattverdfellesskap og andre kristelige samlinger hvor det fremmes og praktiseres en ny kjønnsnøytral forståelse av ekteskapet.

Alt tyder på at kirkemøtet i Den norske kirke vil innføre vigsel av likekjønnede par i løpet av noen få år. Et samlet bispemøte går nå inn for at neste kirkemøte vedtar oppstart av arbeidet med å utarbeide ny liturgi.

Hovedstyret i Misjonssambandet vil slå fast at en omdefinering av ekteskapet innebærer en klar avvisning av Bibelens autoritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er bare mulig å støtte en ny ekteskapsforståelse ved å sette en strek over Jesu ord – og apostlenes veiledning – om seksualitet, samliv og ekteskap (se for eksempel Matt 19,3–10; Rom 1,26–27; 1 Kor 6,9; 1 Tim 1,9–10).

Vi viser for øvrig til dokumentet Samliv i lys av Bibelen som ble vedtatt av hovedstyret 2. desember 2011.

Det har lenge vært ulike syn innad i Den norske kirke på ulike samlivsetiske spørsmål. Alvoret i dagens situasjon er knyttet til at kirken gjennom lære og liturgi vil gjøre ekteskapet til en kjønnsnøytral institusjon.

Vi finner det dypt problematisk at dagens ekteskapslov prioriterer voksnes behov fremfor barns behov siden det legges til rette for at enkelte barn fratas muligheten til å vokse opp med begge sine biologiske foreldre. Det er beklagelig at et samlet bispemøte avviser at uenighet om ekteskapsforståelsen splitter kirkens åndelige fellesskap.

Det er ennå usikkert om kirkemøtet vil vedta en eller to liturgier for inngåelse av ekteskap. Det går an å tenke noe ulikt om hvor viktig denne forskjellen er. Uansett vil det bli enda mindre plass i kirken for dem som vil forsvare en bibelsk forståelse av ekteskapet hvis resultatet blir at dagens liturgi endres – og vi får en ny liturgi med ulike variasjoner.

Hovedstyret vet at mange kristne opplever dagens kirkelige situasjon som krevende. Vi er forberedt på økt motstand for vårt ståsted, men ønsker ikke å møte denne situasjonen med frykt, isolasjon og tilbaketrekking fra våre medmennesker. Vårt ideal må være «sannheten tro i kjærlighet» (Ef 4,15).

Det er avgjørende at vi både holder frem sannheten i Bibelens veiledning og viser kjærlighet til alle – også de som lærer og lever i strid med Bibelen. Vi vil understreke viktigheten av å stå sammen med trossøsken som ønsker å ha Bibelen som fundament, og vi vil la oss inspirere av andre kristne – blant annet fra våre samarbeidskirker – som viser sterk bibeltillit og som fastholder en klassisk kristen samlivsetikk.

Mange spør om det er forsvarlig å opprettholde et kirkemedlemskap i Den norske kirke. Hovedstyret ser det som vanskelig å gi et generelt råd. Vi vil ta på alvor at det tenkes noe ulikt om hva et kirkemedlemskap innebærer i vår organisasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er også viktig å gi støtte til dem som forblir i Den norske kirke – som lekfolk eller som kirkelig ansatte – og som tydelig fastholder en bibelsk ekteskapsforståelse. Dagens situasjon gjør det likevel vanskeligere enn før å tilhøre Den norske kirke.

Hovedstyret vil anbefale NLMs nyetablerte trossamfunn som en mulighet for dem som ønsker en kirkerettslig tilhørighet til organisasjonen.

Viktigere enn hvordan vi håndterer vårt formelle kirkemedlemskap, er hvordan vi lever vårt daglige kristenliv. I dagens situasjon vil vi særskilt oppfordre til:

- Å prioritere forkynnelse med frimodig bibelbruk og bibeltillit i våre misjonsfellesskap. Vi ønsker å forkynne «hele Guds råd» (Apg 20,27) med kall til omvendelse, etterfølgelse og tjeneste. Bibelen forplikter oss til langt mer enn å fastholde en bibelsk samlivsetikk, og vi vil advare mot materialisme, selvgodhet og bitterhet – og tale troverdig om vår avhengighet av Guds nåde.

- Å bygge misjonsfellesskap som gir hjelp til troen og livet – med full sakramentforvaltning, forkynnelse, tilbedelse og tjeneste. La oss leve ut misjonskallet – i vårt land og internasjonalt – og la misjonsoppdraget prege hvordan vi prioriterer våre ressurser.

- Å løfte frem et diakonalt arbeid og være fellesskap med hjerte, øyne og hender inn i våre lokalmiljø – ikke minst overfor våre nye landsmenn.

- Å vise at vår første lojalitet er til Guds ord. Vi ønsker å legge vår vilje inn under Guds vilje og lyde Gud mer enn mennesker, også når det koster å følge han. Alvoret i dagens situasjon innebærer at vi vil fraråde aktiv støtte til gudstjenester, nattverdfellesskap og andre kristelige samlinger hvor det fremmes og praktiseres en ny kjønnsnøytral forståelse av ekteskapet.

- Vi vil oppfordre til fellesskap og samarbeid mellom alle de som bekjenner troen på Jesus Kristus og ser på Bibelen som den avgjørende autoritet for lære og liv. Det er viktig at vi ikke velger isolasjon, men åpner dørene utover i våre fellesskap og ivrig gjør godt mot andre mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hovedstyret ser det som avgjørende at vi søker inn i Bibelen for å hente frimodighet og styrke. Vi vil frimodig fastholde at Guds bud formidler Guds godhet. Midt i en krevende tid ønsker vi å bevare et ydmykt sinn og forvalte sannheten i kjærlighet med Kristus som forbilde. Vi oppfordrer alle de som bekjenner troen på Jesus til å be for Den norske kirke, for land og folk, og for veien videre for vår misjonsorganisasjon.

Les også
Slik vil Stålsett bruke makten i kirken
Les også
Medlemmer vil ha råd om utmeldelse fra NLMs ledelse
Les også
Egil Morland ikke til Kirkemøtet
Les også
– Prester kan ikke tvinges til homo-svar
Les også
Lavkirkelige i villrede