SORG: Alle som har vært gjennom en skilsmisse, vet at du i perioder har mer enn nok med deg selv: du har en sorg, et sinne og en bitterhet. Men vi voksne må ikke legge vårt savn over på barna, men ønske dem en god jul når de skal feire med den andre forelderen, skriver Solveig Horne.

Bry deg litt ekstra i julen

Julen er en tid der familier er sammen. Mange gleder seg og har det godt. Men ta deg tid til å være sammen også med dem du ser ikke har det så lett. Mange er ensomme i høytiden, og det koster så lite – og kan bety så mye å invitere og inkludere flere i fellesskapet.

For meg er julen en av de fineste tidene i året. En tid vi kan være sammen med familien, spise god mat og kjenne gleden av å gi og få gaver og tid sammen.

Men julen er ikke sånn for alle. Noen gruer seg fordi familien ikke har råd til en ordentlig julefeiring, eller fordi far og mor krangler i julen. For noen barn er det ekstra tungt at de ikke kan være sammen med begge foreldrene på julekvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Julen er en tid vi skal bry oss om hverandre. Voksne har et særlig ansvar for å gi barna en trygg og god feiring. Julen er barnas høytid, og vi skal sette barnas behov først, lytte til dem og snakke sammen om hvordan vi kan skape en god jul.

Alle som har vært gjennom en skilsmisse, vet at du i perioder har mer enn nok med deg selv: du har en sorg, et sinne og en bitterhet. Men vi voksne må ikke legge vårt savn over på barna, men ønske dem en god jul når de skal feire med den andre forelderen.

Mange foreldre feirer jul sammen selv om de er skilt. For dem som ikke skal feire jul med barna sine, er det viktig å sette barna først, og huske på at de vil være sammen med barna igjen neste år.

Når det er jul er det viktig at vi voksne greier å hjelpe hverandre slik at både voksne og barn får en god julefeiring.

Å ha litt mindre enn andre kan være ekstra vanskelig i en høytid med stort materielt fokus. For mange barn kan det være vanskelig om familien ikke har råd til å være med på kjøpekarusellen i julen, og for foreldre med lav inntekt kan det oppleves ekstra sårt i julen å føle at de ikke har råd til å gi barna sine alt de ønsker seg.

Det finnes ingen fasit eller oppskrift på hvordan ulike familier bør feire julen. Men jeg vil oppfordre alle foreldre til å snakke med barna. Still spørsmål. Vis at du ser og bryr deg om dem. Ofte er tid og oppmerksomhet det viktigste å gi.

Regjeringen er opptatt av å legge til rette for at hele mangfoldet av familier skal ha gode vilkår og ha lett tilgang til hjelp og bistand ved behov.

Neste år skal vi legge frem en stortingsmelding om familien. Allerede har vi styrket familievernet, som er et lavterskeltilbud, betydelig. Jeg vil anbefale foreldre som har det vanskelig å søke hjelp der. Familiene er grunnmuren i samfunnet og trygge foreldre gir trygge barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Julen er en tid der familier er sammen. Mange gleder seg og har det godt. Men ta deg tid til å være sammen også med dem du ser ikke har det så lett. Mange er ensomme i høytiden, og det koster så lite – og kan bety så mye å invitere og inkludere flere i fellesskapet.

Tør å bry deg litt ekstra i julen. Du kan være forskjellen på en dårlig og en god jul.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Immanuel – håpet for en verden i kaos
Les også
563.000 nordmenn gikk til kirken julaften i fjor
Les også
Ni søsken med åpen julefeiring for å hedre morens minne
Les også
Gi ikke opp bønnebarna
Les også
Til fronten med ullsokker og bibler