Lidelsens gave

I Egypt erfarer mange kristne lidelsens gave som 
Paulus skriver om i Filipperbrevet 1. For det er en 
dyp sammenheng mellom lidelse og velsignelse.

Egypt kryper stadig oppover på Åpne Dørers forfølgelsesliste. Landets kristne lever under høyt press og i et dypt polarisert samfunn der kløften mellom islamister og sekulære/nasjonalistiske egyptere er utfordrende for stabiliteten i landet. Den senere tiden har flere kristne i Egypt blitt drept for sin tro, og i desember 2016 ble 25 kirkegjengere drept og ytterligere 30 såret i et bombeangrep under søndagsmessen ved Sankt Markus-katedralen i den egyptiske hovedstaden.

«Broder Michael» er evangelisk menighetsleder i Egypt. Han forteller om hvordan kristne daglig må stå imot ytre press og forfølgelse samtidig som de må kjempe mot sinne, frykt, hat og hevn i sin egen tanke og holdning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På et nylig besøk hos «Broder Michael» i Kairo viste han frem et hvitt ark og la det på gulvet. «I Kairo er gatene fulle av støv, forurensningen er stor. Hvis dette arket hadde fått ligge på gulvet én dag, hadde det vært dekket av støv. Arket er et billedlig uttrykk for det å være kristen i Egypt» forklarer «Broder Michael.» «Hver dag må vi som kristne speile oss i Jesus Kristus og be om syndenes tilgivelse og be Kristus gjøre arket vårt hvitt igjen. Dette er viktig, også fordi mennesker rundt oss skal kunne se Jesus i oss. Som kristne trenger vi å fordype oss i Guds Ord og la oss preges av Hans kjærlighet hver dag.»

Deretter legger «Broder Michael» lommeboka på gulvet. – «Pengene i denne kan være et nyttig redskap til å gjøre godt. Og pengene kan fort bli en avgud som tar Guds plass i våre liv. Fristelsen er like stor om en er fattig eller rik.»

Til slutt viser «Broder Michael» frem sitt identitetskort, som alle egyptere må bære på seg. På ID-kortet er det tydelig avmerket at han er kristen. Kristne diskrimineres systematisk i det egyptiske samfunnet fordi de – ifølge flertallet – har feil religion. ID-kortet stiller kristne bakerst i alle jobbkøer. «Og hvis det da er lommeboka som styrer ens liv, er det veldig fristende å få endret ID-kortet sitt. Dette presset lever alle kristne i Egypt med hver dag. Ved å konvertere til islam vil de få langt flere rettigheter og muligheter for seg selv og sin familie. På samme tid driver dette presset mange kristne dypere inn i Guds ord, der de leser at lidelse og forfølgelse skal følge den som tror.»

I Egypt erfarer mange kristnelidelsens gave som Paulus skriver om i Filipperbrevet 1. For det er en dyp sammenheng mellom lidelse og velsignelse. Broder Andreas, Åpne Dørers grunnlegger, hevder at vi trenger å føle kraften fra den forfulgte kirke fordi det er Guds hensikt å vise oss Kristi vei gjennom den. Å følge Jesus involverer lidelse. Når vi må gi avkall på vårt eget og omfavne korset, vil vi erfare lidelsens gave.

Som kristne i Vesten trenger vi derfor både vitnesbyrdet fra våre forfulgte trossøsken og deres erfaring med å møte motstand. Og da ikke bare den ytre motstanden, men også den indre kampen mot mismot, forsvar, hevn og hat. Den vestlige kulturen ser ut til å bli stadig mer fiendtlig mot kristen tro og trosutøvelse. Den kristne tro får mindre og mindre plass i det offentlige rom. På samme tid liberaliseres kirken innenfra fordi den påvirkes mer av verdens tankegang enn av Guds ord. Kjærlighet og sannhet settes opp mot hverandre, og Guds ordninger regnes ikke nødvendigvis lenger som gode. Forsakelse og lidelse sees på som et onde som må unngås og må bort, for å sette menneskers følte behov først. Dermed går en ofte glipp avlidelsens gave, som har i seg en langt større rikdom enn denne verdens rikdom og frihet.

På tross av forfølgelsen vokser kirken i Egypt. Forfølgelse og lidelse hindrer ikke kirkevekst, snarere tvert imot. Våre forfulgte trossøsken kan lære oss noe verdifullt om Guds rike, om vi er villig til å lytte til dem.