Evangeliesenterets beste venn

Det er ingen tvil om at KrF, gjennom sin aktive rolle i tallrike budsjettprosesser, har bidratt til å gjøre Evangeliesenteret til den stolpen i norsk rusbekjempelse som det er blitt.

Evangeliesenteret er foreløpigikke inne med noen øremerkede bevilgninger i regjeringensforslag til statsbudsjett.

Selv ønsker Evangeliesenteret en slik øremerket pott, og får støtte avKrFs helsepolitiske talsperson i dette. Hun ønsker å arbeide for at dette skal komme på plass, kan man lese i ukeavisaNorge Idag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne forsikringen går inn i en lang tradisjon der det nærmest år om annet er blitt dokumentert at KrF er Evangeliesenterets beste venn i norsk politikk.

Man kan gjerne ta enda sterkere i: KrF er Evangeliesenterets eneste sanne venn i norsk politikk. AtEvangeliesenteret gjennom mange år har fått betydelige beløp over statsbudsjettet er et resultat av at KrF, enten det har vært i posisjon eller opposisjon, har holdt et sterkt trykk på nettopp dette.

Politikere fra andre partier, og særligFrp, stiller gjerne opp på Evangeliesenteret sine stevner og høster applaus for rause, men uforpliktende erklæringer. Men når det kommer til handling legger altså partiets leder, og landets finansminister, fram et budsjettforslag der Evangeliesenteret ikke er nevnt med et ord.

Det var KrFs daværende sosialpolitiske talsmann, Odd Holøs fra Østfold, som først talte Evangeliesenterets sak i stortings- og budsjettsammenheng. I første omgang fikk han på plass en merknad i sosialdepartementets budsjett for 1988 om at dette var et viktig arbeid, og året etter var også den første bevilgningen på plass. Etter påtrykk fra KrF ble det da bevilget to millioner kroner. Det skjedde mot stemmene tilSp ogSV.

Etter valget i 1989 ble Odd Holøs avløst av en annen «Odd Fellow» på Østfold-benken, nemlig Odd Holten. Han hadde da hatt et langt yrkesliv i rusomsorgen gjennom ulike stillinger iBlå Kors. På Stortinget fikk han ansvaret som finanspolitisk talsperson, og fra denne posisjonen talte han både rusomsorgens sak generelt og Evangeliesenterets sak spesielt. Og bevilgningene økte år for år. Det er ingen tvil om at Odd Holten ble «isbryteren» med tanke på å sikre Evangeliesenteret «fast plass» på statsbudsjettet.

En av de som var leder i finanskomiteen i disse årene var avholdsmannen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fraArbeiderpartiet, og ikke minst var det et samarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet som gjorde at statsstøtten økte jevnt og trutt. På det meste fikk Evangeliesenteret mer enn 30 millioner i statsstøtte.

I boka om Østfold KrFs historie er denne utviklingen beskrevet som «Fra merknad til millioner».

Det er ingen tvil om at KrF, gjennom sin aktive rolle i tallrike budsjettprosesser, har bidratt til å gjøre Evangeliesenteret til den stolpen i norsk rusbekjempelse som det er blitt. Det har vært en rolle partiet har påtatt seg med glede, og gjerne fortsetter med. Ikke noe annet parti verken kan eller vil gå inn i en slik oppgave. Et hvert framstøt som bidrar til å svekke KrF – eksempelvis ved å støtte sjanseløse «kristne» partier som måtte poppe opp – er derfor ikke annet enn en effektiv måte å sage over den greina som blant annet Evangeliesenteret sitter på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også - Statsbudsjettet 2017 -her er nyhetene