Oppfordring til drap er straffbart

Er det lov å publisere oppfordringer til drap i en bok? Det er 25 vers i Koranen som har drapsordrer.

Det er flere som synes at ytringsfriheten bør være absolutt. Slik er det ikke i Norge. Ytringsfriheten omfatter ikke offentlige oppfordringer til drap eller til en annen straffbar handling, straffelovens § 183. Mulla Krekar ble dømt etter denne paragrafen, basert på intervjuet han gav til NRK i fjor.

Han ble spurt hva som var riktig straff for en person som har brent Koranen. Krekar svarte: – Jeg vet bestemt at han har gjort en kriminell handling der straffen er døden. Ansvaret for å fullbyrde straffen ligger på vårt muslimske fellesskap, uansett om han er i Norge eller om han er hos Barack Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så la han til: – Jeg truer ikke personen selv. Jeg forteller hvordan teorien er, hva som står i loven. Jeg har sagt hva som står i Koranen og i sannheten. Jeg har ikke pekt på én person og sagt at «deg må vi drepe». Journalisten fulgte opp: – Betyr det at du med din religiøse utredning faktisk dømmer ham til døden, at selv om du ikke vil gjøre det selv, kan andre gjøre det? Krekar svarte: – Ikke bare de som hører på meg, men alle som kjenner til straffen, kan drepe ham. Alle!

Krekar ble dømt, ikke for noe han hadde gjort, men for noe han hadde sagt offentlig. Retten anså utsagnene som oppfordring til drap, og dermed som straffbare. Da er spørsmålet: Gjelder straffelovens § 183 kun muntlige oppfordringer, eller også skriftlige? Er det lov å publisere oppfordringer til drap i en bok? Det er 25 vers i Koranen som har drapsordrer.