En pris verdig

Det er når vi kan bidra til at mennesker kommer sammen det virkelig er gøy å jobbe i Strømmestiftelsen.

Masaiene i området rundt Masai Mara har levd i dyp fattigdom, side om side med turismen. Så bestemte de seg for å gå sammen og startet en ny giv i lokalsamfunnet sammen medStrømmestiftelsen. I forrige uke vant de Afrikas gjeveste pris for ansvarlig turisme.

Naboisho Conservancy stakk av med hovedprisen da African Responsible Tourism Awards nylig hadde sin årlige kåring. Strømmestiftelsen og spesielt vår lokale samarbeidspartner Basecamp Foundation har spilt en avgjørende rolle utviklingen av Naboisho, som betyr «komme sammen» på lokalspråket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Strømmestiftelsen er det helt sentrale å jobbe grasrotnivå, slik at vi hjelper mennesker varig ut av fattigdom. I området rundt Masai Mara iKenya legger turister igjen millioner av dollar hvert år. Likevel lever masaiene her i dyp fattigdom.

Sammen med vår lokale samarbeidspartner Basecamp Foundation og de norske støttespillerne Agder Energi, Skagerak Energi ogDyreparken jobber vi målbevisst for at ressursene turismen bringer inn først og fremst skal komme lokalbefolkningen til gode.

Masaiene er opprinnelig et nomadefolk, som har drevet kvegdrift i Kenyas ville naturområder i generasjoner. Tradisjonelt sett lever de i bevegelse, og flytter familier og kveg etter beiteområder. For noen år siden ble masaifamiliene i området tildelt hver sin eiendom i Masai Mara. Eiendomsrett høres bra ut, men har ikke alltid vært noen god hjelp for mennesker som er vant med kvegdrift og nomadetilværelse. Mange har solgt eiendommen sin til en altfor lav pris, og selv endt opp i slummen.

For vår partner, Basecamp Foundation, var balansen mellom mennesker, dyr og natur det sentrale da de begynte arbeidet sitt her. De samlet lokalbefolkningen og prøvde å finne den beste løsningen for alt levende i området.

For det rike dyrelivet er det avgjørende at menneskelig bebyggelse, kvegdrift og inngjerdinger ikke kommer i veien for de ville dyrenes vandringer mellom Masai Mara og Serengeti. Det må også tilrettelegges for god beskyttelse av masaifamilienes kveg, og sikre at pengestrømmen fra turistnæringen også kommer lokalbefolkningen til gode.

Det første som ble gjort var opprettelsen av Mara Naboisho Conservancy. Over 500 grunneiere i området ble enige om at landområdet de eide skulle være et conservancy, der det ikke er bosetninger for mennesker og beitet er strengt regulert. Slik sikrer man at både kveg og ville dyr får sin del av gresset, og overbeite unngås.

Grunneierne leaser ut området til safariselskaper. Disse betaler en pris per gjesteseng til Mara Naboisho Conservancy, som blir overført til den enkelte grunneiers konto hver måned. Slik får menneskene som hører til her sin del av pengene turistene legger igjen. I tillegg er over 300 jobber blitt skapt i lokalsamfunnet som følge av denne satsingen.

Strømmestiftelsen jobber også med å styrke utdanning, og over 1500 kvinner er aktive i spare- og lånegrupper. Mange har skapt sin egen arbeidsplass og fått en helt ny plass i det i utgangspunktet svært mannsdominerte samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I juryens begrunnelse heter det at«Lokalsamfunnet får direkte og konkrete fordeler av at naturen og dyrelivet bevares. Ingen annen aktivitet gir så stor direkte inntekt til folket som Naboisho Conservancy. Ordet Naboisho betyr «komme sammen» på masaispråket og er akkurat hva Naboisho handler om.»

Det er når vi kan bidra til at mennesker kommer sammen det virkelig er gøy å jobbe i Strømmestiftelsen. Når menneskene i sitt lokalmiljø skaper arbeidsplasser, og sørger for at natur og miljø blir tatt vare på slik at de kommer barna og barnebarna deres til gode.

At det blir et godt sted å være også når Strømmestiftelsen en gang trekker seg ut. Vi er stolte av å være en del av det som ble utmerket som det mest ansvarlige innen turisme i Afrika. Men først og fremst gratulerer vi lokalbefolkningen og gleder oss med dem. Det er de som har vist seg en pris verdig.