Vann er liv

I verden er det flere mennesker som dør på grunn av vannbårne sykdommer enn det er mennesker som dør av vold.

Alle mennesker i verden har rett til rent vann. Rent vann er en forutsetning for en god utvikling. Det finnes nok ferskvann på kloden, men det er ingen stor nyhet at det er de fattige i verden som igjen faller utenfor.FN nådde tusenårsmålet som handlet om tilgang til rent vann, og det ble gjort store framskritt i arbeidet med å sikre tilgang til toaletter for alle. Likevel ser og opplever vi at det fortsatt er en vei å gå når det kommer til tilgang til rent vann, og vi ønsker å være med helt inn til mål.

I verden er det flere mennesker som dør på grunn av vannbårne sykdommer enn det er mennesker som dør av vold. Flesteparten av disse er barn. Vannmangel og dårlige sanitærforhold har en negativ påvirkning på matsikkerheten, utdanningsmulighetene og valgfriheten til fattige familier. Mangelen på rent vann påvirker hele hverdagen. I 2050 er det ventet at det fortsatt vil bo 1 av 4 mennesker i land som har kronisk eller tilbakevendende vannmangel. Skal vi slå oss til ro med det?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Kunstig skille mellom misjon og bistand

Vi møter på mange ulike utfordringer knyttet til vann gjennom vårt arbeid.Misjonsalliansen har mange og store prosjekter iLiberia iVest-Afrika, og flere av dem er knyttet opp mot såkalte Wash-prosjekter som handler om vann, sanitære forhold og hygiene. Vår utsending i Liberia, Janne Harbo Øgard, siterer en vestlig kollega fra en annen organisasjon: «Det er deprimerende å være med på å bevisstgjøre kvinner og menn om at det er bedre måter å håndtere hverandre på enn å slå og utføre annen kjønnsbasert vold –og samtidig se at barn sitter rundt oss syke og avmagret av diaré på grunn av infisert vann og dårlig hygiene.»

Dette gir et innblikk i noen av de strategiske utfordringene vi står overfor. Her er det viktig å begynne i riktig ende. Behovet er overveldende stort på nesten alle områder –og nesten på alle steder. Skal vi arbeide i færre landsbyer og på færre steder over lang tid og ha en totalintegrert tilnærming og bistand innenfor mange tematiske områder? Eller skal vi fokusere bare på vann og hygiene og spre oss til flere geografiske områder og på den måten sørge for at flere får en bedret situasjon på bare vann og hygiene? Og hvilke konsekvenser vil våre valg få for landsbyenes egen evne til å ta fatt i sine fremtidige utfordringer kontra avhengighet av bistand? Dette er vanskelige avveininger som vi ofte diskuterer med våre partnere. Det er organisasjoner som har rent vann som sitt hovedfokus, og Misjonsalliansen gjør klokt i å arbeide mer helhetlig.

LES:Norge gav 34,5 milliarder i bistand i fjor

I tiden 1990 til 2003 var Liberia rammet av en av Afrikas mest brutale og blodige borgerkriger. De enorme konsekvensene har berørt alle områder av det liberiske samfunnet. Halvparten av befolkningen er under 25 år, og dagens foreldregenerasjon har gått glipp av skole og utdanning. Landsbykvinner kan fortelle at de før borgerkrigen hadde nok rent vann, men at de i dag har valget mellom å gå lange avstander for å hente forurenset vann eller kjøpe svært dyrt flaskevann til matlaging og hygiene. Sistnevnte har de færreste råd til. Noen av landsbyene vi møter har hatt flere brønner som i dag står tomme og ødelagte. Det nytter ikke å gi menneskene en brønn for så å forlate dem, de trenger kunnskap om hvordan de skal vedlikeholde og reparere brønnene og sørge for at de er tilgjengelige for alle. Derfor er etableringen av wash-team avgjørende.

ILiberia bordet 4,3 millioner mennesker, og 63,8 prosent av dem lever i ekstrem fattigdom. Fattigdom handler ikke bare om mangel på penger, men også om mangel på tilgjengelighet: Kun én prosent av landets befolkning har tilgang til strøm, og 2/3 har ikke tilgang til rent vann. 80 prosent har ikke tilgang til noenlunde gode toaletter. Av hundre barn som blir født dør femten før de har rukket å bli ett år! Mangelen på rent vann gjør at sykdommer spres som ild i tørt gress.

Ifølge FN trenger hver og en av oss mellom 20-50 liter vann om dagen for å sikre grunnleggende behov for drikke, matlaging og renhold. Av det trenger kroppen én til tre liter. Nordmenn bruker i snitt 200 liter vann pr. dag. Jeg har en kollega her på kontoret i Oslo som begrenset sitt daglige vannforbruk til 20 liter for å se hvordan det opplevdes. Det viste seg å være svært utfordrende. Vi trenger vann til det meste. Barn trenger vann for å vokse opp. Vi trenger vann for å holde oss friske. Vann er liv, og rent vann kan skape stor forvandling.