ISRAEL: Heldigvis er det ikke bare i MIFFs lokallag det blir talt om Israel. Til sammen tilbyr organisasjonsfloraen i Israel-familien at alle får komme til orde, skriver Conrad Myrland.

Respekt i Israel-familien

Årsaken til at styret i MIFF Trondheim ble oppløst i forrige uke, var at lokallagets styre ikke ville respektere hovedstyrets rett til å overprøve hvem som er egnet som foredragsholder i MIFF.

Jeg setter stor pris på «Israel-familien» i Norge. Best kjenner jeg naturlig nok MIFF-erne, men jeg har også møtt mange andre flotte medlemmer av Israel-familien som har sitt hovedengasjement i andre organisasjoner. Noen av dem møter jeg jevnlig som styreleder i Felleskomiteen for Israel, andre har jeg møtt i andre sammenhenger.

De fleste Israel-organisasjonene i Norge arbeider med en religiøs formålsparagraf eller konsentrerer seg om særskilte enkeltspørsmål eller hjelpeprosjekter i det israelske samfunnet ( Hjelp Jødene Hjem arbeider for integrering, Karmel støtter bosetninger på Vestbredden og så videre).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Såvidt vi vet, er Med Israel for fred (MIFF) alene om å være livssynsnøytral og partipolitisk uavhengig. Vi driver ikke noen hjelpeprosjekter i Israel, men konsentrerer oss om å spre informasjon i Norge for «å skape en dypere og større sympati for Israel og det jødiske folk».

MIFF skal være en organisasjon hvor alle norske zionister – alle som støtter jødenes rett til et nasjonalt hjemland i Israel – kan føle seg velkommen.

Det er bare et lite fåtall av Israel-organisasjonene i Norge som bruker profilerte MIFF-ledere som foredragsholdere. Det er helt naturlig. Vi kan ikke tilby religiøs undervisning eller sterke partsinnlegg for den ene eller andre siden i israelsk politikk.

MIFF ønsker ikke å trenge oss på noen andre Israel-organisasjoner. Det ville være et tap for Israel-arbeidet i Norge dersom alle skulle kopiere MIFFs arbeid. Det bidrar heller ikke til fred i Israel-familien om noen skal avtvinge ulike organisasjoner et svar på hvorfor den ene og andre av MIFF-ledere ikke blir invitert.

Det samme gjelder andre veien. På grunn av MIFFs profil er det mange dyktige, kunnskapsrike og hyggelige Israel-venner i Norge som aldri er aktuelle å bruke som foredragsholdere i MIFF. Slik har det alltid vært, og slik vil det fortsette å være. Det bidrar ikke til fred i Israel-familien om MIFF skal bli tvunget til å svare i detalj på hvorfor den ene eller den andre er uegnet.

For å klargjøre MIFFs tankegang om bruk av foredragsholdere, vedtok hovedstyret 12. juni en egen veiledning til lokalforeningene (se miff.no).

Årsaken til at styret i MIFF Trondheim ble oppløst i forrige uke, var at lokallagets styre ikke ville respektere hovedstyrets rett til å overprøve hvem som er egnet som foredragsholder i MIFF. Den konkrete saken gjaldt ikke bare én foredragsholder, men fire.

MIFF har ikke hatt ønske om å gå ut med hvem noen av disse er, heller ikke navngi hvem andre vi finner uegnet. Vi ønsker å ha respekt for de ulike Israel-vennenes egenart og valg av profil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Heldigvis er det ikke bare i MIFFs lokallag det blir talt om Israel. Til sammen tilbyr organisasjonsfloraen i Israel-familien at alle får komme til orde. Når vi alle fortsetter å ivareta vår egenart kan vi være mye sterkere enn om alle var like.

Les også
Storhaug svartelistet av Israel-venner
Les også
Ekskluderte MIFF-medlemmer starter ny organisasjon
Les også
MIFF nekter for svartelisting
Les også
Midtøsten-konflikt i Trondheim
Les også
Uklokt av MIFF