God debatt om innvandringspolitikken

I mange land i Europa ser vi nå en voksende motstand mot innvandringspolitikken. Det kan gi seg utslag i at innvandringskritiske partier går frem ved valg. Da er det demokratiets mekanismer som slår inn, slik det er ment å fungere.

Den offentlige debatten om innvandring setter oss som demokrati på prøve. Er vi i stand til å føre en slik debatt på en åpen, ærlig og respektfull måte? Klarer vi å håndtere de vanskelige dilemmaene og bli enige om de nødvendige – og kanskje tøffe – beslutningene som må tas?

Selv mener jeg det er nødvendig med en restriktiv asylpolitikk. Skal vi hjelpe dem som virkelig trenger hjelp – det vil si de som er på flukt med fare for liv og helse – må vi avvise dem som ikke er i den situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Asylinstituttet er dessuten i sin natur en midlertidig ordning. Den gjelder så lenge det er behov for beskyttelse. Prinsippet er at man skal dra tilbake til hjemlandet når det er mulig.

I mange land i Europa ser vi nå en voksende motstand mot innvandringspolitikken. Det kan gi seg utslag i at innvandringskritiske partier går frem ved valg. Da er det demokratiets mekanismer som slår inn, slik det er ment å fungere.

Den andre siden er at vold mot innvandrere er økende, og at det mobiliseres ulike grupperinger som ikke respekterer demokratiske prinsipper, men tar saken i egne hender. Det er en alvorlig utvikling.

Så har vi medias rolle. I noen land ser media det som sin oppgave å tilsløre realitetene om hva som faktisk skjer. Sverige er kanskje det «beste» eksemplet på dette.

Det var norske medier – NRK vedAnders Magnus – som laget en reportasje om vold og lovløshet i mange av storbyene i Sverige. Hvorfor i all verden har ikke svenske medier selv satt dette på dagsordenen?

Det svenske politiet underrapporter kriminalitet i innvandringsområdene, og politikerne snur seg en annen vei. Dermed konstruerer man et bilde som ikke er i samsvar med virkeligheten, man fortrenger de utfordringer som er der, som er økende – og som man sette fokus på for å kunne ta tak i problemet.

Når folk flest en dag oppdager at virkeligheten ikke er slik de er blitt servert den fra media og myndigheter, kan det føre til en dyp tillitskrise – med sterke reaksjoner og voksende høyreekstremisme.

Både medier, politi og myndigheter har et stort ansvar for at vi får en åpen og usminket informasjon om realitetene, og dermed en god debatt om innvandringspolitikken. Den åpne debatten er demokratiets grunnleggende forutsetning, og legger grunnlag for gode og riktige beslutninger.