Frihet for friskoler?

Det er slik at mange roper høyt dersom man kan ta en kristen skole i å gjøre noe som kan oppfattes som feil i forhold til lover og regler.

En mor meldte fra til VG om sin forskrekkelse over ensammenlikning av Jesus og Muhammed hennes sønn hadde fått av en lærer påDanielsen grunnskole på Sotra.

Media løp i flokk noen dager, og mange var indignert over hvordan en kristen skole kunne opptre slik. Skolens ledelse har besvart saken. De ønsker ikke å benytte denne oppstillingen i undervisningen. Den konkrete saken ble dermed lagt død.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med god kjennskap til denne skolen er jeg sikker på at undervisningen er i samsvar med både formålene i friskoleloven og målene i læreplanen. Disse forutsetter at de ulike religionene og elevene, uansett tro, skal behandles med respekt.

Det er også viktig å presisere at gjennom godkjenning som kristen skole og med en egen godkjent læreplan i kristendom, har skolen rom for å vektlegge kristen tro mer enn i den offentlige skolen. Dette er faktisk et krav for å bli godkjent.

IKristne Friskolers Forbund hører vi relativt ofte om foreldre og barn som har opplevd at tro og religion behandles som lite relevant i den offentlige skolen. Kristne beskrives som marginale, og kristendommen betraktes ofte med kritiske øyne, og som noe som bare har kulturell og historisk interesse.

Disse foreldrene henvender seg nok ikke til VG om dette. Sannsynligvis ville ikke det resultert i særlig annet enn en skjevt smil i redaksjonen, og ikke i noe oppslag i nyhetene.

I en del tilfelle gjør disse foreldrene noe annet. De går sammen og bruker tid, krefter og penger på å starte kristne friskoler. Det er et stort løft både å starte og å drive en friskole. Mens den offentlige skolen er gratis, må foreldre regne med å betale 10-15 prosent av de samlede kostnadene i skolepenger.

Likevel ser vi nå en vekst i antall kristne grunnskoler. De siste årene har antallet skoler økt med 3-5 prosent per år. I tillegg kommer veksten i antall elever i skoler som allerede er i gang. Men kristne skoler utgjør fortsatt en liten andel av skolesektoren.

Kristne friskoler er åpne for alle søkere uansett trosbakgrunn. Dermed finnes det også elever av alle slag ved kristne friskoler. Det er mange grunner til å søke en av disse skolene i tillegg til at det er en kristen skole. Vi ser også tilfeller hvor muslimske foreldre velger kristne skoler for sine barn. Årsaken til dette mener vi ligger i at skolen tar tro på alvor og at skolens ståsted er forutsigbart og kjent.

Det er slik at mange roper høyt dersom man kan ta en kristen skole i å gjøre noe som kan oppfattes som feil i forhold til lover og regler. Noen kritikere konkluderer kjapt med at kristne skoler bør nedlegges eller fratas tilskudd. Retten til å etablere kristne skoler er godt forankret i menneskerettene somStortinget har tatt inn i norsk lovgivning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er overraskende at mange som påberoper seg å ha både tolerante og demokratiske holdninger, på denne måten vil overkjøre menneskeretter som jo er grunnlaget for et åpent, fritt og ikke minst mangfoldig samfunn.