Det handler ikke bare om terrorbegrepet, men også om fakta

Sentrale medier fortsetter å håndtere den israelsk-palestinske konflikten som en overforenklet moralsk fortelling med en klar svart-hvitt rollefordeling. Israel er alltid den skyldige og palestinerne alltid uskyldige.

Lederartikkelen «Terror er terror, bare ikke i Israel» (8. august) kritiserer med rette den utstrakte ensidigheten og dobbelstandarden norske lesere blir foret med av store deler av Medie-Norge, inkludert toneangivende medieaktører som NTB og NRK, når det gjelder Israel.

Det at mediene, med noen få hederlige unntak, svikter når det gjelder å beskrive terrorhandlinger for hva det er, er kun en del av problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når landets største nyhetsleverandør, NTB, velger tittelen «Fem drept i skuddveksling (…)» og NRK Dagsrevyen melder at «Tre palestinere ble drept av israelsk politi (…)» er hovedproblemet at norske mediekonsumenter ikke får presentert fakta om det reelle hendelsesforløpet, og dermed hva som faktisk har skjedd.

Slike titler og innledninger bryter med det fremste medieprinsippet og grunnlaget for mediemandatet: det å informere og opplyse objektivt og faktabasert. 

Den norske avdelingen avInternasjonale Kristne Ambassade Jerusalem utførte en grundig gjennomgang av sentrale norske mediers dekning av terrorangrepet ved Tempelhøyden og den påfølgende konflikteskaleringen.

Rapportforfatter påpeker hvordan NRK omtaler israelske ofre som gjerningsmenn og palestinske terrorister som ofre, og mener at sentrale medier ‘er på kollisjonskurs med definisjonen av terror’.

Jeg vil påstå at problemet går enda dypere og at mediene er på kollisjonskurs også med fakta og realitetene. Dessverre er dette­ hverken et nytt eller uvanlig ­fenomen.

NRKs dekning av 2014-krigen mellomHamas og Israel ble kritisert av Kringkastingsrådet, og Rikskringkastingen tok noe selvkritikk. Mitt inntrykk er at selvkritikken hovedsakelig var et engangstilfelle som ikke førte til særlig forbedring.

Sentrale medier fortsetter å håndtere den israelsk-palestinske konflikten som en overforenklet moralsk fortelling med en klar svart-hvitt rollefordeling. Israel er alltid den skyldige og palestinerne alltid uskyldige.

Med et slikt premiss er det ikke overraskende at elementære retningslinjer for profesjonell journalistikk som fakta, kontekst og nyanser forsvinner ut av redaktørenes kontorvindu.