VEKST: Når MIFF de siste årene har hatt en sterkere vekst enn noen annen tilsvarende organisasjon i Europa, skyldes det først og fremst at vi har fulgt disse reglene, skriver Odd Myrland.

Hva som er uegnet i MIFF og hvorfor

Noen av oss er redde for at MIFF skal gå fra å være en pro-israelsk til å bli en anti-muslimsk organisasjon. Samtidig er det helt klart at islam som trussel mot Israel og mot jøder hører med i bildet. Vi får se litt hvordan tingene utvikler seg, og justere etter som vi gjør erfaringer og samfunnet endrer seg.

Det har i den senere tid vært en del uro rundt de reglene MIFF (Med Israel for fred, red. anm.) har om hvem som kan holde foredrag i MIFF. Jeg vil komme med noen synspunkter som det er enighet om i MIFFs hovedstyre.

I 1994 ble jeg tilsatt som redaktør av Midtøsten i fokus, MIFFs medlemsblad. Dette var jo før internett spilte noen rolle for de fleste, så avisen var på mange måter MIFFs hovedprodukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg forstod snart at det ikke ville føre til noe godt at jeg skrev mine private meninger der. Politisk stod jeg på moderat høyreside i israelsk politikk, omtrent Likud. Og så var (og er) jeg kristen, og tror blant annet at en del profetier i Bibelen er oppfylt, helt eller delvis, i min levetid. (Jeg er født i 1945.)

Slik jeg kjente medlemmene den gangen, var nok et flertall av medlemmene i MIFF enige med meg i hovedsakene, både politisk og religiøst. Nå er MIFFs medlemsmasse ti ganger større og mye mer mangfoldig. Men det var ganske uaktuelt å kjøre en slik linje. Det hadde fire hovedgrunner:

a) MIFFs hovedoppgave er å framføre de synspunktene mainstream israelere har, først og fremst slik de viser det i valg. Der hørte synspunkter fra Likud og allierte partier med, men også fra det israelske Arbeiderpartiet og allierte partier.

b) Flest mulig norske skal kunne føle seg hjemme i MIFF. De av våre medlemmer som støttet venstresida eller høyresida i Israel, kristne av alle slag, ateister og alle andre religioner skal oppleve vår avis (og nå også miff.no) som «sin» så sant de støtter MIFFs hovedoppgave (se punkt a). Det samme gjelder uansett hvilket norsk parti de støtter.

c) De som framtrer som Israels fiender, får kjenne at MIFF kan sette dem på plass, og for noen har det tydelig vært en ubehagelig opplevelse. Men vi forsøker å gjøre det på en sivilisert og skikkelig måte. Vi slår hardest på saker som de fleste israelerne er enige om. Men andre konfliktsaker – de som ikke angår Israel, i hvert fall ikke direkte, og i mindre grad de som det er stor uenighet om i Israel, lar vi ligge. Vi skal ikke ha konflikter om EU, økonomisk politikk, innvandring m.m. hos oss.

d) En faktor var viktig den gangen, men er det enda mye mer nå når MIFF bare er et tastetrykk unna for de fleste: En av våre viktigste målgrupper er folk som vi ikke regner med noen gang blir medlemmer av MIFF, men som vi håper å påvirke slik at de får en viss forståelse for Israel selv om de ikke blir enige. I denne målgruppen er politikere og mediefolk spesielt viktige.

Denne bakgrunnen får betydelige følger for hva slags stoff vi skal ha med i redaksjonelt stoff på nettet og i avisen og hvilke foredragsholdere vi inviterer. Når MIFF de siste årene har hatt en sterkere vekst enn noen annen tilsvarende organisasjon i Europa, skyldes det først og fremst at vi har fulgt disse reglene.

Har jeg hatt ytringsfrihet i MIFF som redaktør? Svaret er selvsagt nei, som forklart. En foredragsholder i Dysleksiforeningen kan heller ikke begynne å snakke om buddhisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange uttrykker sinne fordi MIFF har «svartelistet» Hege Storhaug. Da vi først behandlet forslag om å invitere henne, kjente vi ikke mye til henne. Men vårt inntrykk var at hun var mest opptatt av muslimer generelt. Det er et interessant og viktig tema, men lite relevant for MIFF. Hos oss er muslimer velkomne som fullverdige medlemmer hvis de støtter Israels rett til å eksistere som en fri, jødisk stat.

Dette tenderer også noe på innvandring. Vi har medlemmer med forskjellig syn på det spørsmålet, og dette er et av de stridsspørsmålene vi vil unngå innad i organisasjonen. Vi har også muslimske medlemmer, og er stolte av det. Det er viktig at de føler at deres religion blir rettferdig behandlet.

Siden har noen av oss lest hennes siste bok, også kapitlet om jødehat, og sett at hun også skiller mellom ulike typer islam. Flere har tatt til orde for at Hege Storhaug kan ha opplysninger som har interesse for oss som Israel-venner.

Noen av oss er redde for at MIFF skal gå fra å være en pro-israelsk til å bli en anti-muslimsk organisasjon. Samtidig er det helt klart at islam som trussel mot Israel og mot jøder hører med i bildet. Vi får se litt hvordan tingene utvikler seg, og justere ettersom vi gjør erfaringer og samfunnet endrer seg.

Religiøse temaer (om Bibelens profetier og andre emner) egner seg ikke i MIFF. Noen kristne talere klarer å tale rent sekulært på MIFF-møter, og er så kunnskapsrike at de virkelig kan tilføre oss noe politisk. De som ikke kan eller vil det, er uegnet i MIFF. Men jeg personlig er menig medlem av organisasjonen Ordet og Israel. Talerne der passer ikke i MIFF, men de passer på bedehuset.

Jeg er selv med i et lite miljø hvor vi leier et bedehus og organiserer Israel-møter med kristne talere som ikke egner seg i MIFF. Det er helt i orden så lenge MIFF ikke knyttes til det. Noe lignende kan man gjøre med andre som ikke passer i MIFF.

Hva med islam og muslimer? Et av de mest brennbare spørsmålene i verden nå i 2016 er: Kan islam reformeres, og i så fall hvordan og hvor mye? Noen som skriver på våre kommentarfelter har for lengst funnet ut at det kan islam ikke.

Blant MIFFs medlemmer er det nok mange ulike syn på det. Men det offisielle Israel velger å uttrykke tro på at en fred tross alt er mulig, i hvert fall på lengre sikt. Da legger også vi det til grunn, selv om vi kunne ønske oss flere tegn fra virkeligheten på at det er mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men vi treffer av og til, også her i Norge, muslimer som uttrykker sympati med og til dels støtte til Israel. Jeg har et ørlite håp om at det skal komme en dag da MIFF kan medvirke til en holdningsendring til Israel i vår muslimske befolkning. Jeg er overbevist om at det ville endre deres holdninger i mange andre saker også.

Jeg tror at det kanskje er mulig hvis norske medier legger om kursen, og for eksempel forteller at flertallet av jødene i Israel er flyktninger fra muslimske land og at Israels krigføring er langt mindre brutal enn den som er vanlig i Midtøsten ellers, og også mindre brutal enn vestlige lands krigføring.

På miff.no ligger en mer fullstendig versjon av denne artikkelen. Der står det også om at vi ikke vil at folk skal forbinde oss med Israel-aktører som kommer med mye negativ kritikk av politikere og andre. Vi forsøker heller å rose og forklare vennlig.

Og det står at minst én av dem som forlanger adgang til MIFFs talerstoler, åpent går inn for at MIFF må endres grunnleggende. Vi blander oss ikke i hva andre Israel-venner gjør. Vi tror det er best at MIFF arbeider på vår måte og andre arbeider på sin.

Les også
Storhaug svartelistet av Israel-venner
Les også
Klargjøring om MIFF og Hege Storhaug
Les også
Midtøsten-konflikt i Trondheim
Les også
Ekskluderte MIFF-medlemmer starter ny organisasjon
Les også
Uklokt av MIFF