ILLUSTRASJONSFOTO: fotolia.com

Holocaust i praksis

Snakker vi her om en kirkelig praksis som rammet jødene og gjorde Holocaust mulig?

I et interessant portrettintervju med professor Knut Holter, skriver Andrea Øien Sæverud:

«Å avdekke korleis dei kulturelle brillene våre påverker korleis vi les og tolkar Bibelen, er noko av det han synest er mest interessant å jobbe med.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og «Når vi sier at ein bibeltekst betyr sånn og sånn, har vi eit ansvar for kva dette fører til i praksis». Så kommer, nærmest som en sidebemerkning: «Når kyrkja i 2000 år har sagt at jødane er vantru, er det ikkje så rart at Holocaust skjedde.»

Hva er det professoren vil si her? Sier han at kirken er medskyldig i dette største ondskapens drama i det 20. århundre?

Jeg har gått etter kirkehistorien i sømmene på dette punkt og blitt rystende klar over hvorledes undertrykkelse av jødene og løgnhistorier har satt standarder for hvordan jøder skal oppfattes, hvordan selvgående løgner og stereotypier har festet seg i folkesjelen i vårt kristne Europa.

Vi hører aldri om kirkens ansvar overfor jødene når det gjelder utbredelse av løgner og skadelige holdninger, holdninger som gjorde Hitlers «endelige løsning» mulig uten altfor mye motstand.

Jeg er glad for professorens antydning «at ikkje så rart at Holocaust skjedde», men blir også forundret over et slikt utsagn om Bibelen i praksis. Snakker vi her om en kirkelig praksis som rammet jødene og gjorde Holocaust mulig? Jeg er glad for at saken kom frem, men skremt over måten det her skjedde.

Les også
Antisemitten Abbas
Les også
Vårt ansvar for jødeutryddelsen
Les også
Kampen om Holocaust-historien
Les også
– Det franske samfunnets verdier er truet
Les også
Hvordan kan vi forstå Holocaust?