Mer effektiv bistand

Enkeltmennesker og små frivillige organisasjoner er helt vesentlig for utviklingen i lavinntektsland, slik det har vært og er i vårt eget land.

Jeg står på farten til Nepal. Det er med litt blandete følelser jeg reiser. Jeg vet det fortsatt er mange som har det svært tøft etter jordskjelvkatastrofen i fjor. Mer enn et år etter det store jordskjelvet har gjenoppbyggingen bare så vidt kommet i gang.

Blokaden på indiagrensen gjorde sitt, og alle har ventet mye lenger enn forventet på myndighetenes avklaring i forhold til den støtten de hadde lovet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi hører rykter om både frustrasjon og optimisme. Vi er opptatt av å høre hvordan fjellfolket har det, de som bor der krisen rammet hardest. Derfor ser jeg fram til å snakke med folk som har nærkontakt med dem.

Når vi nå går videre vil vi fortsette å samarbeide om gjenoppbyggingsarbeidet med organisasjoner som vi vet gjør en god jobb og som myndighetene har tillit til.United Mission to Nepal (UMN), en av våre viktigste samarbeidspartnere etter jordskjelvet, har som den første internasjonale frivillige organisasjon fått konsesjon fra myndighetene til å forestå gjenoppbyggingsarbeid.

UMN har i løpet av drøyt seksti år fått et solid kontaktnett rundt i landet. I nødhjelpsfasen sto lokale menigheter og kristne institusjoner sentralt. Der UMN allerede var kjent, var effektiviteten og kvaliteten på arbeidet mye større enn i andre områder.

Norad stiller stadig strengere krav til struktur og gode rutiner. Arbeidet de støtter i Nepal skal evalueres. Som en forberedelse til det, vil vi under dette besøke fasilitere et kurs i anti-korrupsjon for våre samarbeidspartnere i Nepal. Fokus vil være på pengehåndtering og nepotisme, men også på å forebygge maktmisbruk.

Når Den norske stat ser på bruken av bistandsmidler, er de opptatt av resultater. Det er lett å se seg blind på store tall og det store institusjoner og organisasjoner utretter. I arbeidet etter jordskjelvkatastrofen ser vi at de små og lokale organisasjonene er svært viktige.

Det er de som utgjør stammen når det nye Nepal skal bygges. Enkeltmennesker og små frivillige organisasjoner er helt vesentlig for utviklingen i lavinntektsland, slik det har vært og er i vårt eget land. Dette er tydelig for oss iHimalPartner, – ikke minst innen mental helse og næringslivsutvikling i Nepal og Kina.

UMN sin erfaring at nærhet og personlig kjennskap understreker viktigheten av å drive med nettverks- og kompetansebygging innenfor små organisasjoner og partnere, slik at de kan vinne tillit både i møte med nepalske myndigheter og utenlandske donorer.

Vi har en nærhet til land og folk som myndighetene gjør klokt i å lytte til for at bruken av bistandsmidler kan være så effektiv som mulig og gjøre en reell forskjell for samfunn og folk.