Mobbing av jøder

Barn blir ofte et speilbilde av egne foreldres meninger og holdninger. Kanskje kjøkkenbordet er vår viktigste forebyggende arena mot mobbing?

Torsdag kveld så jeg på «99 % Norsk» på NRK hvor Michael sammen med en venninne reiste til Israel. Michael sin mor var jødisk.

I programmet fortalte Michael om at da han gikk i andre klasse skulle elevene ha med seg en hjemmefra på skolen. Moren var med på skolen og fortalte om forskjellen mellom kristendom og jødedom. Etter dette besøket fikk han mange negative bemerkninger etter seg og ble kalt «jødefaen» helt opp i videregående skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette var første gang Michael fortalte noen om dette. Trist og tankevekkende om en mobbekultur som nok er mer utbredt enn vi tror.

Mobbing av jødiske skolebarn er ikke noe nytt fenomen i fedrelandet vårt. Dette er vel dokumentert i NRK og andre medier tidligere og flere tiltak mot jødehat i skolen er også vedtatt i Stortinget i fjor.

Fortellingen om slengbemerkningene og den stadig gjentatte mobbingen som vi fikk høre i programmet synliggjør også hvor vanskelig det er å forebygge denne type mobbing.

Mobbemanifest, mobbekampanjer og mobbetiltak er positive og kan gjøre mye bra i forhold til holdninger og kultur, men klarer ikke å stoppe all mobbing. Michael sine opplevelser utfordrer oss foreldre om at gode holdninger og god forebygging på dette feltet dreier seg om hvordan vi som foreldre selv velger våre ord og viser våre egne holdninger for våre barn.

Barn blir ofte et speilbilde av egne foreldres meninger og holdninger. Kanskje kjøkkenbordet er vår viktigste forebyggende arena mot mobbing?

Nett-TV:Trykk her for å se den aktuelle episoden av «99 % norsk» på nrk.no.