KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF og regjeringsspørsmålet

Author picture

søndag 24. september 2017

Samfunn

Valget er over. Velgerne har talt. For KrF ble valgresultatet elendig. Selvransakelse og nytenkning er nødvendig.

I denne situasjon, midt i elendigheten, legger ting seg til rette: Partiet inviteres til regjeringssamarbeid med H, Frp og muligens V.

Veldig interessant! Lek et øyeblikk med tanken: KrFs dyktigste talsmann Hans Olav Syversen utnevnes til utenriksminister eller justisminister i Erna Solbergs nye regjering. KrF får kulturministeren. En liflig tanke! En enorm opptur for et skadeskutt parti!

Partiledelsen er ikke interessert – de vil heller gå i opposisjon. Det pekes på for stor politisk avstand mellom KrF og Frp. Men factum est: Ideologisk sett bygger de to partiene KrF og Frp på et fundament som er mye mer sammenfallende enn tilsvarende for eksempelvis KrF og Ap.

Ingen partier kan forvente å få gjennomføre hele sitt politiske program. Kunne et parti det, var det noe galt med systemet. Politikk handler derfor i stor grad om å finne samarbeidspartnere og å lete etter gode samarbeidsformer.

De fire borgerlige partiene i Norge vil etter min oppfatning ha et meget godt grunnlag for samarbeid. De kjenner hverandre og har samarbeidet før.

Det pekes på at landsmøtet våren 2017 har fattet vedtak om å avstå fra regjeringssamarbeid med Frp. Men tidene forandrer seg – raskt og dramatisk! Med vesentlig endrede premisser, slik det har skjedd ved siste valg, bør et landsmøtevedtak kunne omgjøres – for øvrig et vedtak som synes basert på en tankemodell fra forrige KrF-generasjon.

Nå må partiet handle fornuftig: Benytt anledningen til å gå inn i en borgerlig firepartiregjering. Til slutt noen vennligsinnede råd til partileder Knut Arild Hareide: Stig ned fra din høye hest og opptre med en ydmykhet som står i forhold til valgresultatet.

Gå i forhandlinger med de tre andre borgerlige partiene med en oppriktig vilje til konstruktivt samarbeid og med en intensjon om å finne gode løsninger framfor å degge med misnøyen og å spille på motsetninger.

Ta imot utfordringene! Utnytt mulighetene! Og for all del: Stopp sutringen om Sylvi Listhaug – nok er nok! La oss bli positivt overrasket! Lykke til!

Til orientering: Jeg har vært KrF-velger i 60 år – inntil siste valg.