Ironisk momskritikk

Når man ser regjeringens styrking av frivillighetens økonomiske handlingsrom de siste fire årene, er det urimelig å kreve at staten i tillegg skal kompensere gjennom en rammebevilgning for fulle 25 prosent moms.

Mer enn 23.000 lag og organisasjoner mottok momskompensasjon i 2016. Den statlige ­kompensasjonspotten fordeles likt for alle innvilgede søknader, og potten øker år for år. Ordningen kompenserer rettferdig for kostnader frivilligheten har ved kjøp av varer og tjenester.

Frivilligheten står sterkt i Norge. Over 60 prosent av befolkningen over 16 år bidrar årlig med frivillig arbeid. Frivillighetens betydning for demokrati, velferd, lokalsamfunn og dagligliv er stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er nå fire år siden Høyre/Frp-regjeringen startet arbeidet med å styrke frivillig sektor.

Budsjettet for 2018 viderefører dette arbeidet, og potten for momskompensasjon øker til 1,36 milliarder kroner.

Etter flere år med en bevisst styrking fra vår regjering, er det skuffende å lese at Frivillighet Norge ikke er fornøyd. Og at full momskompensasjon for alle innkjøp frivilligheten foretar, er kravet i Dagen 16/10.

Det ironiske er at hadde ikke regjeringen bidratt så sterkt til å øke organisasjonenes kjøpekraft, hadde det vært lettere å gi full momskompensasjon. Da ville ikke organisasjonene hatt mulighet til å handle så mye som de nå faktisk har.

I 2014 bidro staten til 27,5 milliarder til frivillige organisasjoner og i 2015 med 29,3 milliarder – noe som utgjør 27,3 prosent av de totale inntektene, iflg SSBs Satellittregnskap.

Regjeringen har i tillegg gjort svært mye for å lette hverdagen for frivillig sektor. Vi kan nevne Frivillighetserklæringen, innføring av ordning hvor all herreløs arv tilfaller frivillige organisasjoner, fullføring av tippenøkkelen med inkludering av flere frivillige organisasjoner, økt grasrotandel, samt en opprydding i lotteriene utenfor Norsk Tipping, avvikling av innmeldings- og årsavgift ved registrering i Frivillighetsregisteret.

Så har vi levert en rekke skatte- og avgiftslettelser som betyr mye for lag og foreninger. Grensen for fradrag for gaver er økt fra 12.000 til 30.000 kroner. Grensen for lønnsoppgaveplikt er mer enn doblet, fra 4.000 kroner til 10.000 kroner.

Grensen for når frivillige organisasjoner skal betale arbeidsgiveravgift er økt fra 45.000 kroner per ansatt til 60.000 kroner pr. ansatt og fra 450.000 per organisasjon til 600.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når man ser regjeringens styrking av frivillighetens økonomiske handlingsrom de siste fire årene, er det urimelig å kreve at staten i tillegg skal kompensere gjennom en rammebevilgning for fulle 25 prosent moms.

Frivilligheten er i endring. Internett og sosiale medier påvirker utviklingen, og formelle organisasjonsformer eksisterer side om side med uformelle og mer nettverksbaserte organisasjonsformer. Høyre vil legge til rette for størst mulig frivillig engasjement.

Fordi frivilligheten og samfunnet er i endring vil Høyre og regjeringen legge frem en Frivillighetsmelding for Stortinget høsten 2018. Fordi det å være frivillig gir enkeltmennesker kompetanse og erfaring. I tillegg til at den frivillige innsatsen bidrar til å løse viktige samfunnsoppgaver.