Innvandring i lys av kristent verdisyn

Å skape fiendebilder og fremme en retorikk som mistenkeliggjør store innvandrergrupper, er en sikker metode for å framelske hat og motsetninger, som i verste fall kan resultere i de mest dramatiske situasjoner.

Jeg er glad for atCarl I. Hagen følger godt med i mange av leserinnleggene i Dagen, og at han gjør seg refleksjoner om hva mange engasjerte kristne tenker og mener om innvandring.

I sitt innlegg 16. juni gir han uttrykk for at mange gjennom sine leserinnlegg i denne avisen gir uttrykk for et verdisyn som de etter hans mening ikke følger opp i praksis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette begrunner han i sin artikkel blant annet med at han synes at kristenfolket i alminnelighet, og talspersoner for Den norske kirke i særdeleshet, ikke kjemper hardt nok for våre kristne grunnverdier, og heller ikke gjør nok for å holde muslimsk kultur og levesett på avstand.

All erfaring viser at når vi møter medmennesker med mistro og avvisning, og gjør det vi kan for å hindre dem i å komme inn i landet vårt og i våre lokalsamfunn, så vil dette raskt føre til at mye av den samme motviljen og mistenksomheten slår tilbake på oss selv.

Og når Carl I. Hagen nærmest gjør slike holdninger til en kristen dyd, beveger han seg langt bort fra etikken både i Det gamle og Det nye testamente.

For eksempel er holdningen til innvandrere omtalt slik i 5. Mos. 19,34:«Innflytteren som bor hos dere, skal være som en av deres egne landsmenn. Du skal elske ham som deg selv. For dere har selv vært innflyttere i Egypt. Jeg er Herren deres Gud.»

Videre kan vi lese i Det nye testamente om hvordan Jesus møtte den samaritanske kvinnen som kom for å hente vann, og den videre samtalen mellom de to hos Joh. 4, 7-26.

I det politiske Norge i dag er det ingen av de større partiene som si er nei til absolutt all innvandring. Uenigheten dreier seg mer om i hvilket omfang man mener dette bør skje og retorikken som føres i det offentlige rom.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg avDagen.

Den store folkevandringen verden opplever i dag bør utfordre oss alle til å tenke nytt, og åpne øynene våre for den nøden som griper om seg rett utenfor vår stuedør. Selvsagt kan ikke et lite land som vårt alene løse disse problemene.

Men å skape fiendebilder og fremme en retorikk som mistenkeliggjør store innvandrergrupper, er en sikker metode for å framelske hat og motsetninger, som i verste fall kan resultere i de mest dramatiske situasjoner.

Når innvandrere bare opplever at dører blir lukket for dem, kan det få alvorlige konsekvenser og etter hvert gi grobunn for såkalte parallellsamfunn, som Hagen er inne på i sin artikkel.

Hagen etterlyser også et sterkere misjonerende engasjement fra oss som kristne overfor muslimer som kommer til Norge.

Jeg skal ikke si at han ikke har et poeng, men når vi skal formidle vår kristne tro, må vi først skape tillit til dem vi ønsker å nå, og ikke føre en retorikk i likhet med den innvandringsministerSylvi Listhaug benytter, når hun for eksempel sier at mange innvandrere «bæres på gullstol» inn i landet vårt.

Et tankekors er det jo også at muslimer som har latt seg døpe og avlagt en kristen bekjennelse sendes tilbake til land hvor kristne konvertitter risikerer livet, fordi norske myndigheter mener at deres overgang til kristendommen ikke er troverdig.

Virkeligheten er ikke statisk, men i kontinuerlig forandring. Vi skal selvsagt kjempe for å bevare det beste i vårt norske samfunn, men vi kan aldri helt unngå å bli påvirket av verden omkring oss – like lite som vår omverden også blir påvirket av oss. Dette er en kontinuerlig prosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og til slutt: Jeg opplever stadig oftere som kristen at ateistiske strømninger kommer opp med sterke angrep på vår kristne tro og kultur. Og jeg tror at dette representerer en langt større fare for våre kristne verdier enn at muslimske innvandrere som kommer til landet vårt. De har selv en religion som betyr mye for dem, og har nettopp derfor evnen til å forstå at engasjerte kristne også er opptatt av sin religion.

Vi kan ikke være enige om alt. Men jeg håper likevel at det ikke er siste gang Carl I. Hagen avlegger Dagens avisspalter et besøk.