VURDERING: Det er grunn til å gjøre en vurdering av Landinfos kompetanse og informasjonstilfang på dette feltet, og se nærmere på hvordan dette kan styrkes, skriver Geir S. Toskedal.

Styrk Landinfo i konvertittsaker

Når det gjelder konvertitters og religiøse minoriteters situasjon virker det å være hull i kunnskapsgrunnlaget. Her må det tas grep slik at et dyktig fagorgan kan bli enda bedre.

Riktig informasjon om forholdene for konvertitter og religiøse minoriteter i hjemlandet, kan bety liv og død for de som søker beskyttelse i Norge. For å sikre riktige avgjørelser må Utlendingsforvaltningens enhet for Landinformasjon styrkes på dette området.

Faglig leder i Åpne Dører Norge, Stig Magne Heitmann kommer i sin kronikk i Dagen, mandag 26. september med alvorlig kritikk mot Landinfos kompetanse når det gjelder konvertitters og religiøse minoriteters situasjon i enkelte land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om Heitmann betegner Landinfo som et organ med stor kunnskap om den generelle situasjonen i land, mener han at de bagatelliserer forfølgelse, viser mangelfull kompetanse og driver synsing når det gjelder farene ved konvertering.

Jeg mener dette er en kritikk det er vel verdt å lytte til, og å følge opp med konkrete tiltak.

Det er grunn til å gjøre en vurdering av Landinfos kompetanse og informasjonstilfang på dette feltet, og se nærmere på hvordan dette kan styrkes. Et viktig punkt som KrF allerede har fremmet er at Landinfo i større grad bør lytte til organisasjoner som har spisskompetanse på hvilke forhold ulike religiøse minoriteter lever under.

Et eksempel på slike organisasjoner kan være Open Doors International som særlig følger kristne minoriteters situasjon. Landinfo bør regelmessig treffe/få innspill fra disse miljøene for å oppdatere sin kunnskap om situasjonen for religiøse minoriteter og konvertitter i de aktuelle landene.

KrF er glad for at vi har fått regjeringen med på en konvertittavtale som sikrer mer kompetanse på tro og indre overbevisning i utlendingsmyndighetens vurdering av om en konvertering er ekte. Avtalen har blitt godt mottatt av de som arbeider med feltet, og det er viktig at regjeringen følger opp avtalepunktene så raskt som mulig.

Nå må vi også få styrket den andre delen av vurderingen av om konvertitter trenger beskyttelse, nemlig den som går på om det er trygt for en konvertitt å reise tilbake til hjemlandet.

Som en stortingsrepresentant som har engasjert meg spesielt på dette feltet blir jeg kontaktet og får informasjon om mange saker der det virker som at denne vurderingen har blitt gjort på mangelfullt grunnlag. Når norske myndigheter sender ut konvertitter med beskjed om at det er trygt å vende tilbake, og det første som skjer når de går ut av flyet i hjemlandet er at de kastes i fengsel – da er det noe som har gått fryktelig galt.

Mitt generelle inntrykk er, i likhet med Heitmanns, at Landinfo er et fagorgan med mye kunnskap og erfaring. Når det gjelder konvertitters og religiøse minoriteters situasjon virker det å være hull i kunnskapsgrunnlaget. Her må det tas grep slik at et dyktig fagorgan kan bli enda bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Konvertitt vant over Utlendingsnemnda
Les også
Landinfo må ikke tro at de har særlig peiling på «hjemmekirkene» og konvertittenes situasjon
Les også
Kosmisk krig mot Guds kirke
Les også
Konvertitt returnert til Iran
Les også
UDI legger ned 7.000 mottaksplasser
Les også
Trosfrihet eller statlig religionskontroll