PDK råtner på rot

Etter å ha deltatt i to valg der man brautet seg med at man skulle feie KrF av banen, skulle bli med i regjering og selvsagt styre norsk utenrikspolitikk, har virkeligheten nå innhentet Partiet De Kristne (PDK).

Partiet råtner på rot, og det for åpen scene. Partiet er dermed på full fart inn i den prosessen som preget forgjengeren Kristent Samlingsparti (KSP) gjennom mesteparten av dets historie, med splittelser, intern krangel og stadig nye «partidannelser».

Dette siste er en tanke også utbryterne iPDK leker med. Noe annet enn lek kan det aldri bli. Å bryte ut av et parti som ved de to siste valgene har fått en oppslutning på henholdsvis en halv og en kvart prosent tyder ikke på at det er mye å hente for enda en aktør på dette sære, politiske markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med nestleder Trine Overå Hansens brudd medPDK, har partiet mistet en av de få tillitsvalgte de hadde med et snev av politisk erfaring. I 2011 ble hun valgt inn i kommunestyret i Øygarden som representant forKrF.

Som ansatt i ukeavisa Norge Idag har hun dessuten hatt en viss plattform for sin politiske virksomhet. Denne avisa er ellers det eneste presseorganet i landet som gir inntrykk av at PDK representerer en slags politisk kraft her i landet, og er verd å lytte til.

I utgaven som kom 23. september tar en annen av avisa faste spaltister,Dan Odfjell, til orde for en samling av de kreftene som ingen har klart å mobilisere til nå, og anbefaler et samarbeid mellom PDK, Kystpartiet og KSP – et parti som ble nedlagt i 2015! Slike fusjoner har vært prøvd før. Den siste versjonen av KSP var en samling av tre slike partier. Man klarte ikke da, og vil heller ikke klare nå, å heve seg over den gamle livslov som tilsier at ei sekt pluss ei sekt er ei sekt.

Den avgåtte nestlederen viser blant annet til samarbeidsproblemer med partilederErik Selle som årsak til bruddet. Han på sin side velger fornektelse som strategi. Han «kjenner seg ikke igjen» i kritikken, og mener at organisasjonen er i en god utvikling. Ikke desto mindre har en rekke personer meldt seg ut av partiet i den senere tid, blant dem den ene av de tre kommunestyremedlemmene partiet klarte å få valgt inn i 2015 etter å ha stilt ­lister i 70 kommuner.

I Karmøy har for godt mål hele lokallagsstyret meldt seg ut. Det samme har flere tidligere såkalte listetopper for partiet. Det forhindrer ikke at et av partiets aller nyeste medlemmer – tidligere byrådTomas Moltu i ­Bergen – anser seg som kompetent til å skifte sol og vind mellom sin nye partileder og hans avgåtte ­nestleder, og gi full støtte til ­lederen.

Om et lite år er det nytt valg til Stortinget, ogPDK skal ­antakelig både danne regjering og på andre måter overta makten her i landet da også. Det krever bare at partiet klarer å stille lister til stortingsvalget og at velgerne vil bruke disse listene. Det siste blir nok en større ­utfordring enn det første.

-----

Les reaksjoner på dette innlegget: