Hva er god valgstrategi for KrF?

Eventuell flytting av den norske ambassaden i Israel til Jerusalem er for mange mer enn symbolpolitikk. Det er et signal om at Jerusalem for alltid er Israels udelte hovedstad.

ValgforskerFrank Aarebrot tror ikkeKrFs fall i oppslutning i en meningsmåling til 3.7 prosent har noe å gjøre med valgkomiteens høyttenkning om en eventuell flytting av den norske ambassaden iIsrael tilJerusalem.

I et intervju i Dagen 22.3.2016 uttaler denne meritterte samtidshistorikeren: Hvis partiet går bort fra kravet om flytting, tror han det kan virke demoraliserende på noen av KrFs kjernevelgere, og det er risikabelt. Derfor mener han at KrF av taktiske grunner bør beholde formuleringen i programmet om flytting for ikke å bringe partiet under sperregrensen etter valget i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valgforskeren tror riktignok at spørsmålet om flytting av ambassaden til Jerusalem ikke er viktig for partiets velgere.

Der tar han kanskje feil, for dette er for mange mer enn symbolpolitikk. Det er et signal om at Jerusalem for alltid er Israels udelte hovedstad.

Signalet vil riktignok gå på tvers både av FNs og PAs krav/mål om en tostatsløsning og deling av Jerusalem.

En teologisk begrunnelse for å flytte ambassaden finner vi i Esters bok 4.13.–15.: «Mordekai ba dem si til Ester: Tro bare ikke at du som den eneste av jødene skal berge livet fordi du er i kongens slott. For om du tier i denne tiden, vil hjelp og redning komme til jødene fra et annet sted, mens du og ditt farshus vil gå til grunne. Og hvem vet om det ikke er for en tid som denne at du har fått dronningrang?»

Fra hvilket sted vil hjelp og redning til jødene komme i dag, og hva vil skje med dem som tier?

De fleste tror at en deling av landet vil komme før eller siden. KrF bør imidlertid gå foran og peke på veien i denne saken, der de andre partiene svikter, med ett hederlig unntak.Partiet De kristne ligger for tiden langt under sperregrensen på fire prosent, men håper nok på en politisk opptur hvis KrF svikter i spørsmål som dreier seg om Israel og deling av landet.

Aarebrot sier at en flytting av norsk ambassade til Jerusalem vil være risikabelt fordi det ville ødelegge Oslo-prosessen. Den tror man fremdeles på i norske medier, i akademia og i det politiske miljøet, selv om prosessen for lengst offisielt er avsluttet. De stridende parter har gang på gang erklært den for død. I Israel har det på den politiske høyresiden endog vært reist krav om rettsforfølgelse for tjenesteforsømmelse mot de israelske forhandlerne som deltok i Oslo-prosessen.

Donald Trump ogTed Cruz har i den pågående amerikanske valgkampen lovet å flytte ambassaden til Jerusalem, men ikke Hillary Clinton, for hun står sammen med den politiske venstresiden, hjemme og ute, som er pådrivere for en palestinsk stat med Al-Quds som hovedstad. De to første mener det nå er på tide å flytte ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For spesielt innvidde, det vil si, mennesker som tror på heleBibelen, er Esters bok i Det gamle testamentet, jødenes Bibel, instruktiv i spørsmålet om blant annet ambassadenes beliggenhet i det lovede land.

Esters bok er unik fordi den ikke fokuserer på Gud, men på hva mennesker kan og må gjøre, stilt overfor dramatiske politiske hendelser, slik tilfelle nå er med Israel. Gud trenger av og til (?) handling fra troende mennesker i høye og lave politiske posisjoner for å fullføre sitt verk. Israelsvenner i og utenfor Stortinget bør lese Esters bok!

Hun tok en stor sjanse, lyktes og reddet det jødiske folk fra utslettelse, slik mange i våre dager, mer eller mindre åpent, sier at de ønsker å gjøre med Israel. Se tekstutleggelse av rabbi Moshe Rothchild «If you are quiet at this time»!