Fra farfars kommunisme til meg

Min farfar og far hadde ulike politiske preferanser fordi utfordringene i deres samtid var så forskjellig. Men hva skjer med min politiske orientering?

Min farfar var en konservativ bedehusmann. Einar var også selvstendig næringsdrivende. Men han opplevde overklassens utnyttelse av arbeiderne. I solidaritet med dem, og i samsvar med sin kristne overbevisning, ble han sosialist.

Min far var en ekte proletar – elektriker og fengselsbetjent. Likevel gikk Peter i stikk motsatt retning: Han erfarte at arbeiderrørsla og lekmannsbevegelsen skilte lag i de store verdiorienterte spørsmål i etterkrigstidens Norge. «Sosialistene avkristner landet.» Etter hvert ble han ganske blå. Min farfar og far hadde ulike politiske preferanser fordi utfordringene i deres samtid var så forskjellig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som mitt opphav, definerer jeg meg også som bibel- og verdikonservativ kristen. Men hva skjer med min politiske orientering?

Siden 1800-tallet har politikken vært preget av en høyre/venstre-akse. Denne måten å fortolke politikken på oppleves stadig oftere foreldet. Andre akser er vel så relevante. Det er på mange måter kort avstand mellom Ap og Frp – partier som vektlegger makt, instrumentell styring og pengebruk som løsningen på samfunnets utfordringer. Mens partier som i større grad vektlegger etisk tenkning og verdier vil være KrF, De Grønne og Rødt.

Verdikonservative kristne har de siste 50 år holdt seg til «høyre». «Sosialistene» opplevdes som pådrivere for lover i strid med kristen etikk. Men de store politiske debattene om for eksempel abort og homofilt samliv er stort sett over. I dag er det minimal forskjell på «høyre» og «venstre» i disse spørsmålene. Nå er andre kristne verdispørsmål under press. Og dette presset kommer vel så mye fra høyresiden som fra venstre. Ett eksempel er aktiv dødshjelp. Et annet er bioteknologi: Det bør i kommende stortingsperiode være det viktigste spørsmålet for verdikonservative. På lik linje med abortspørsmålet handler dette om vern om livet. Og enten vi liker det eller ikke: her finner vi lettere sammen med SV enn Frp.

Samfunnsdebatten blir stadig mer polarisert. Populisme og nasjonalisme preger i økende grad ordskiftet. Den følges gjerne av en retorikk som skaper splid, en tenkning som utdefinerer store menneskemengder som vår «neste». Hva er grunnen til at verdikonservative kristne så tydelig kritiserer venstresiden når denne fremsetter holdninger som kommer i konflikt med kristen tenkning, men ikke når det populistiske høyre gjør det samme?

Vi er kalt til å ta til motmæle mot alt som reiser seg mot Guds Ord. Dersom vi tier i møte med det som trenger å tas oppgjør med i én «fløy», står vi i fare for å miste troverdighet og integritet. Da blir vi også identifisert med - og preget av - verdier som kristendom vanskelig kan forenes med.

------

Les deg opp på partiene

Hvilke verdispørsmål er viktige for deg?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen har gjort et dykk ned i ti politiske partiprogrammer for å gjøre deg litt klokere.

Presentasjonen bygger på partienes politiske arbeidsprogram for stortingsperioden 2017-2121.

Listen er ikke en utømmende oversikt over partienes politikk, men over hovedpunkter: