Blir alt bare verre?

Når vi leser aviser og ser nyheter kan en få et inntrykk av at alt blir bare verre. Terror, krig, oljekrise, arbeidsledighet, flyktningkrise, islam og andre ting som gjør at det skapes frykt og usikkerhet. Når Aftenposten begynner å skrive om profetier om dommedag i lørdagsavisen må det være ille! Hvordan forholder vi oss til alt som blir pepret mot oss av informasjon, både sant og usant?

Ofte blir vi minnet om at et glass kan være halvt fullt eller halvt tomt, avhengig av øynene til den som ser. Jeg vil nok tendere til å se glasset som halvt fullt og tenke at det alltid finnes muligheter.

Vi tror på en Gud som sier at «ingenting er umulig for han».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En Gud som vil at «alle mennesker skal bli frelst og komme til sannhets erkjennelse».

En Gud som ser den enkelte, samtidig som han er Gud for hele verden.

Og verden er større enn Norge. På kontoret hjemme har jeg et kart som ser verden med litt andre øyne enn et norsk verdenskart. På dette kartet er Norge en liten flik på bunnen av kartet. Av og til tenker jeg vi har godt av å se på verden med litt andre øyne.

Bistandsaktuelt (nr 1, 2016) skriver at vår tid er den fredeligste i menneskehetens historie. De benekter ikke at det fortsatt er mange mennesker som lever på flukt, uten mat og med fravær av grunnleggende menneskerettigheter.

Likevel: «Verden har de siste tiårene vært i rivende utvikling. Flere barn overlever, flere begynner på skole. Og stadig flere vokser opp med flere muligheter.»

Erik Solheim er intervjuet og sier: «– for den enkelte innbygger på jorden har det aldri i historien vært så liten sjanse for å bli utsatt for vold og krig som nå.»

Det pekes på at:


– 90 prosent av verdens befolkning har nå tilgang på rent drikkevann
– Andelen av underernærte har sunket fra 19 prosent til 11 prosent på 25 år


Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tallet på ekstremt fattige er halvert siden 1990


– Mødredødeligheten er nesten halvert på 25 år


– 91 prosent av verdens barn i skolealder går nå på skole
– Barnedødeligheten har sunket fra 12,7 millioner til nær 6 millioner siden 1990

Dette stemmer med mye av det vi ser rundt omkring i verden. Norsk misjon har vært aktive i internasjonalt arbeid i flere hundre år. Norske misjonsorganisasjoner drev helhetlig misjonsarbeid lenge før de begynte å få offentlig støtte gjennom Norad.

Norsk misjon har vært med å gi utdanning, helse, utvikling, verdighet og håp i mange land og til millioner av mennesker. Ja, jeg våger å skrive millioner fordi vi har påvirket gjennom generasjoner.

I land som Etiopia har misjonsorganisasjoner og kirker vært helt sentrale i etablering av nasjonale utdannings- og helsesystemer. I dag drives det blant annet prosjekter som arbeider med å redusere mødredødeligheten, og vi ser at dette gir resultater.

I Norge opplever vi en avkristning, men globalt lever vi i kanskje den største misjonstiden vi har opplevd.

Evangelisk kristendom er den religionen som vokser raskest, og vi ser at mange kirker i Asia, Afrika og Sør-Amerika opplever stor vekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den største lutherske kirken i verden er Mekane Yesus kirken i Etiopia med nesten 7,9 millioner medlemmer. I fjor rapporterte de en vekst på 490.000 nye medlemmer.

Også mange andre kirker rapporterer om vekst og nye medlemmer. Vi ser også at disse kirkene begynner å engasjere seg i misjon og sender misjonærer for å nå inn i unådde områder.

Mange av dem sender også misjonærer til Europa for å nå den sekulære europeer. Mange av innvandrerne til Norge er kristne, og migrantmenighetene i Oslo er de som vokser raskest. Kanskje vil de være med å bringe fornyelse og vekkelse til det norske folk?

Vi skal ikke være naive, men la oss ha et globalt perspektiv på livet.

Les også: