Menneskeverd i Norge og i India

Det burde skape ramaskrik i hvert eneste 8. mars-tog i hele verden, sier forfatteren, teologen og politikeren Erik Lunde om den store uretten som begås, når millioner av jentefostre velges bort og aborteres.

Lunde lanserer i høst den høyaktuelle boken «Uønsket. Mennesket i sorteringens tid».

Mandagfortalte han i Dagen om hvordan en avisnotis om en jentebaby som ble funnet død i et bosspann, fikk ham til å dra til India for å undersøke hvorfor så mange tar livet av jentefostre- og babyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I India «mangler» over 50 millioner kvinner på grunn av abort, æresdrap, utsulting og ignorering, ifølge «50 Million Missing Campaign». Tallet er svimlende høyt. Dette er kvinnediskriminering av så store dimensjoner at det burde ryste alle verdens feminister.

Når denne tragedien lenge bare avstedkom et lite pip av protester på verdensbasis, er én av grunnene at retten til selvbestemt abort trumfer de fleste andre hensyn for en stor del av kvinnebevegelsen.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Men noe er i ferd med å skje. Engasjementet mot jenteabortene vokser. Ja, i den grad at Kristin Halvorsen, Bioteknologirådets leder, i et debattinnlegg tidligere i år sa at «kjønnstesting av friske foster for å velge kjønn på barn er i strid med norske verdier».

Det er da Erik Lunde entrer scenen med sin ferske bok og setterKristin Halvorsens uttalelse i perspektiv. Han arresterer henne. For samtidig som det er kjærkomment atBioteknologirådets leder avviser kjønnstesting av friske fostre – og mener det er i strid med norske verdier, setter det andre selektive aborter i et underlig lys.

Hva med selektive aborter på fostre med Downs Syndrom, for eksempel? Er det virkelig i pakt med norske verdier at disse barna ikke får leve? Ved å stille dette spørsmålet, reiser Lunde en viktig debatt. Og han minner oss om at det ikke bare foregår selektive aborter i India, men også i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Frykter en verden uten Downs-barn

Erik Lund har rett når han sier at det er avgjørende å endre holdninger, hvis man skal bekjempe sortering av mennesker. Når teknologien er lett tilgjengelig, er det holdningene som avgjør om teknologien skal tas i bruk.

Menneskeverdet må løftes frem og hegnes om, som en vaksine mot tanker om at noen er mindre verd og mindre nyttige enn andre.

Og det nytter ikke bare å kritisere kvinnene som tar abort. Både i India og i Norge har samfunnet en stor del av ansvaret. «Hvorfor beholde jentene, når det er så vanskelig å ta vare på dem?» spør en indisk mor i filmen «It´s a girl».

LES OGSÅ:Ville ikke vært foruten Philip

I filmen innrømmer hun å ha drept åtte jenter før hun fikk sin etterlengtede sønn. I India er de mange jenteabortene et resultat av at kvinner har lavere status enn menn. Å få en jentebaby kan være økonomisk ruin for familiene.

Derfor er de uønsket. Hadde indiske myndigheter gjort mer for å bekjempe gamle, kvinneundertrykkende tradisjoner og sørget for at eksisterende lovverk som skal beskytte jentene, faktisk blir anvendt, vil det trolig bidra til at holdningene endres.

LES:Film skal føre til færre jenteaborter

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også her til lands viser vi i praksis at de gruppene som er ofre for selektive aborter er uønsket. At den typen abort i det hele tatt er lov, sier egentlig alt. Men vi hører også i debatter at personer med Downs aldri vil kunne leve fullverdige liv.

Og foreldre til Downs-barn forteller at de ofte ikke får den hjelp og avlastning de trenger. Derfor velger ni av ti å abortere Downs-fostre. Det blir for vanskelig å ta vare på dem, akkurat som den indiske moren sa.

LES OGSÅ:Disse jentene kan aldri kjenne seg helt trygge