UKLAR: KrF-leder Knut Arild Hareide ville ikke svare på NRKs spørsmål om hva han mener om den kjønnsnøytrale ekteskapsloven.  Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

KrF-leder for kjønnsnøytrale ekteskap

torsdag 17. august 2017

Lederartikkel

Inntil Knut Arild Hareide kan gi et klart svar, går vi ut fra at KrF for første gang i sin 84-årige historie har en partileder som er tilhenger av kjønnsnøytrale ekteskap.

Det var en tidvis pinlig seanse da KrF-lederen i torsdagens Politisk valgkvarter på NRK nektet å svare på om han er for eller imot ekteskap for homofile.

LES: Vil ikke svare på om han er imot ekteskapsloven

Til tross for at utfordringen kom i en runde med ja/nei-spørsmål, var det alt annet enn klar tale som preget partilederens svar. Utspørrer Lilla Sølhusvik gav Knut Arild Hareide flere sjanser til å besvare spørsmålet om KrF-lederens holdning til den kjønnsnøytrale ekteskapsloven.

Du kan se hele NRK-intervjuet her

Hareide ble spurt både hva som var hans personlige syn og hva partiet hadde stemt dersom loven hadde kommet opp til votering i Stortinget nå.

Ingenting av dette ville eller klarte Hareide å gi klare svar på. I stedet rotet han seg inn i et resonnement om at det spørsmålet måtte stortingsgruppen diskutere og bestemme.

Vi mener at det åpenbart ikke er godt lederskap når man på direkte spørsmål om man er for eller imot ekteskapsloven svarer at det får stortingsgruppen avgjøre. Det finnes et svært godt norsk ord for slikt. Det ordet er ansvarsfraskrivelse.

Hareide: KrFs ekteskapssyn står fast 

I et så viktig spørsmål kan en partileder ikke skyve sine partifeller på Stortinget foran seg. Det er selvfølgelig ikke Line Henriette Holten Hjemdal, Geir Sigbjørn Toskedal, Geir Jørgen Bekkevold eller andre i KrF-gruppen som skal avgjøre hva partilederen mener om et så viktig spørsmål for familiepartiet KrF. Det må Knut Arild Hareide ha mot og integritet nok til å svare på selv.

LES OGSÅ: KrF i Rogaland byttet ut klimakamp med Israel

Vi har god grunn til å tro at KrF i 2017 har en partileder som er tilhenger av loven som har gjort kjønn irrelevant for ekteskapsbegrepet. Knut Arild Hareides holdning i dette spørsmålet er i så fall historisk i KrF-sammenheng. Partiet har aldri tidligere hatt en sittende leder som er positiv til at ekteskapet ikke lenger skal være forbeholdt kvinne og mann.

Hareides Pride-marsjering i fjor og det påfølgende VG-intervjuet der partilederen på egenhånd avlyste KrFs motstand mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, var neppe arbeidsulykker, for de som måtte ha trodd det. Disse handlingene var uttrykk for partilederens egen overbevisning i saken.

Men vi tror at styrken i de interne Pride-protestene i fjor, har skremt Knut Arild Hareide. Utmeldingsbølgen, gallupfallet og de sterke advarslene fra sentrale tillitsvalgte ute i landet, har antagelig overbevist partilederen om at det er svært risikabelt å fronte dette synet.

Han har trolig resonnert seg frem til at det er flere stemmer å tape stemmer enn vinne på å stå frem med sitt standpunkt. Og det gjelder selvfølgelig enda mer nå som KrF kjemper sin valgkamp faretruende nær sperregrensen.

Vebjørn Selbekk: Derfor kan KrF velge Støre

La oss til slutt likevel ta et lite forbehold og si følgende: Hvis det mot formodning ikke skulle stemme at KrF-lederen er tilhenger av kjønnsnøytrale ekteskap, så får Hareide stå frem og fortelle det. Det skylder han tross alt velgerne sine.