LANDSMØTE: Dersom man er interessert i hvordan partiet kommer til å se ut noen år frem i tid, er det faktisk vel så viktig å studere vedtakene på landsmøtet i Unge Høyre som å lytte til det som blir sagt på statsminister Erna Solbergs halvårlige pressekonferanse, skriver Dagen på lederplass. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høyres verdikonservative mindretall

Den betydelige verdikonservative mobiliseringen i Unge Høyre overrasker mange.

Høyre er nå større enn Arbeiderpartiet på stort sett alle målinger som publiseres. Og de har vært det lenge. Hvis den nåværende trenden fortsetter, kan Høyrefolk snart feire ett år som Norges største parti på gallupene og fem år som det ledende regjeringspartiet.

Den politikken som utformes i dette partiet, har med andre ord gode muligheter til å bli fremtidens vedtak i Stortinget. Derfor er det både viktig og interessant å følge den politiske utviklingen i Høyre, og ganske særlig i Unge Høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dersom man er interessert i hvordan partiet kommer til å se ut noen år frem i tid, er det faktisk vel så viktig å studere vedtakene på landsmøtet i Unge Høyre som å lytte til det som blir sagt på statsminister Erna Solbergs halvårlige pressekonferanse.

Unge Høyre avholdt sist helg sitt landsmøte på Gardermoen og behandlet der en rekke viktige verdisaker knyttet til menneskelivets begynnelse og avslutning. Landsmøtet falt ned på den liberale siden i samtlige av disse spørsmålene.

Unge Høyre vedtok å arbeide for å innføre aktiv dødshjelp, assistert befrukting av enslige og såkalt altruistisk surrogati. Ungdomspartiet vil videre at dagens praksis med å tillate senabort utelukkende på grunn av barnets sykdom skal fortsette. Landsmøtet vedtok også en støtte til tvillingabort, også kalt fosterreduksjon.

Det er grunn til å beklage samtlige av disse vedtakene. Men samtidig som man gjør det, må man også merke seg at det i alle disse spørsmålene var et betydelig verdikonservativt mindretall som stemte mot liberalisering.

Vedtaket om tvillingabort ble for eksempel avgjort med kun syv stemmers overvekt til den liberale siden. 133 av Unge Høyre-delegatene stemte for å forby denne praksisen, eller «å anerkjenne tvillingers rettigheter til et liv sammen», som nestleder Knut Jørgen Kirkeberg i Trøndelag Unge Høyre så treffende kalte det i Vårt Land.

Kirkeberg skal ha takk for at han satte fingeren på de svært alvorlige realitetene bak en tvillingabort. I slike tilfeller lever nemlig den ene tvillingen nemlig kun fordi broren eller søsteren ikke gjør det.

Det var søskenet som måtte sette livet til for at vedkommende skulle bli født. Og den gjenlevende tvillingen var selv bare centimeter unna å bli den som ble valgt bort gjennom mammas avgjørelse. Det kan bli en tung bør å vokse opp med.

På Unge Høyre-landsmøtet var flertallet for surrogati enda knappere enn for fosterreduksjon. Der var det var det kun to stemmer som vippet avstemningen i de liberales retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den betydelige verdikonservative mobiliseringen overrasker mange, inkludert Unge Høyre-leder Sandra Bruflot. Hun er ikke ubetinget enig i at Unge Høyre drar Høyre i en mer liberal retning.

– Om man ser det store, konservative mindretallet i en del saker, er vi kanskje ikke så liberale som mange sier, påpeker Bruflot overfor Vårt Land.

Det kan i det hele tatt virke som det for tiden er et større verdikonservativt mindretall i Unge Høyre enn i moderpartiet. Det er et lyspunkt midt i den alvorlige liberaliseringen som pågår på livsrettsområdet.

Les også
Unge Høyre sier ja til aktiv dødshjelp
Les også
Unge politikere skremt av retorikk for dødshjelp
Les også
Høyre rekordpopulære blant studenter
Les også
Unge Høyre-leder: – Gutter topper omtrent alle drittstatistikker som finnes
Les også
Solberg frir til KrF nok en gang