God samvittighet

Selv om det skulle koste oss motstand og ubehag, må vi ikke bryte ned samvittigheten vår.

En av utfordringene troende kristne vil møte økende grad i et samfunn som blir preget av mer sekulær og pluralistisk tankegang, er å ta vare på sin egen integritet og samvittighet. Betydningen om å være bevisst på dette kan knapt overvurderes.

I gårsdagens avis skrev vi om den amerikanske blomsterhandlerenBarronelle Stutzman som er blitt funnet skyldig i å ha diskriminert et homofilt par.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KOMMENTAR:En kristen nøtt til Trump

Det hadde sin årsak i at hun ikke hadde samvittighet til å bidra med sine tjenester i et homobryllup. Stutzman har den klassiske kristne overbevisning at ekteskapet er en livslang pakt mellom én kvinne og én mann. Tidligere har kristne fotografer og bakere havnet i rettstvister av tilsvarende årsak i USA.

I Dagen har vi også flere ganger skrevet omAshers Baking Company i Nord-Irland. I høst tapte eierne, familien McArthur, en ankesak som hadde utgangspunkt i tilsvarende problematikk. De avslo å bake en kake med slagordet «Støtt homoekteskap». Eierne har varslet at de vil ta saken til høyesterett.

LES:Mener dom mot kristne bakerieiere var feil

I en kultur som er i rask endring er det ikke alltid lett å vite hvordan man skal ta konsekvensene av egen overbevisning. Ofte finnes det ikke fasitsvar på hvor man bør sette grensen for hvordan man skal opptre for eksempel som arbeidstaker.

Det så vi også her i landet i striden om fastlegers mulighet til å reservere seg mot å henvise til abortinngrep, som blusset opp i 2012. Noen leger argumenterte prinsipielt for at det var umulig for dem å henvise til abort.

Andre tenkte at de uansett ikke fikk stoppet abortinngrep, men i samtaler med abortsøkende kvinner kunne få dem til å se muligheter for å bære fram barnet.

LES OGSÅ:Samvittighet og reservasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Framover må vi regne med at liknende utfordringer vil melde seg for kristne i mange forskjellige yrker. Vi lever i et samfunn som på stadig flere områder har gitt slipp på sin kristne basis og virkelighetsforståelse.

Da blir det andre prinsipper som blir styrende enn de som vi kan lese ut av Bibelen. I alt fra skole og barnehage til kulturliv og næringsliv kan kristne komme i skvis hvis de vil holde fast på og ta følgene av en bibelsk fundert tro.

Det blir avgjørende at vi både i eget liv og i omgang med familie, venner og kollegaer reflekterer over hva troen vår skal bety i praksis. Vi må ikke ta valg som vi ikke kan forsvare for Guds ansikt. Målet må ikke være et mest mulig knirkefritt liv, men å være sannheten tro i kjærlighet.

DEBATT:Ja til samvittighetsjournalister?

«Min samvittighet forblir fanget i Guds ord», erklærte reformatorenMartin Luther. Ingen kristen bør gå på akkord med sin egen samvittighet. Den kristne tro handler ikke om subjektive følelser, men om tilslutning til det vi tror er en objektiv sannhet.

Selv om vi i et mangfoldig samfunn må respektere at andre mennesker ikke deler vår tro, må vi ikke relativisere vår egen overbevisning. Det innebærer i praksis å undergrave den.

Samvittigheten er et av Skaperens sterkeste spor i menneskesinnet. IDet nye testamente blir betydningen av å ha en god samvittighet stadig framhevet. I vår tid er det all mulig grunn til å minne hverandre om dette.

Selv om det skulle koste oss motstand og ubehag, må vi ikke bryte ned samvittigheten vår. Da bryter vi ned oss selv og evnen til å søke sannheten. Lydigheten mot Gud er viktigst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES MER:Hva gjør jeg med dårlig samvittighet?