Ansvar og konsekvenser

Så langt har kravene om de ansvarliges avgang ikke kommet.

Det blir flere endringer i den svenske regjeringen. Det annonserte statsministerStefan Løfven på en flere ganger utsatt pressekonferanse torsdag formiddag.

Årsaken er klar: Opposisjonen har annonsert mistillit til tre statsråder som følge av IT-skandalen som har rullet og gått siden nyttår i vårt naboland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Infrastrukturministeren og justisministeren blir byttet ut, mens Löfven stiller seg bak forsvarsministeren og hevder at han ikke på noen måte kan klandres i den pågående skandalen.

Nå spørs det om opposisjonen mener statsministerens tiltak er tilstrekkelig og at de godtar hans argumentasjon for ikke å gå av: Sverige trenger stabilitet i en usikker verdenssituasjon.

Det som har skjedd er, i korte trekk, at det svenske Transporttilsynet har satt ut driften av IT-systemer til utenlandske selskap. Det har igjen ført til at mennesker uten sikkerhetsklarering har fått tilgang på for eksempel opplysninger om hemmelige svenske agenter og mennesker med hemmelig identitet.

Men det har skjedd mer: Ansvarlige statsråder har latt være å innformere statsministeren om situasjonen da de ble klar over hva som hadde skjedd. I januar gikk generaldirektøren i Transporttilsynet overraskende av.

Begrunnelsen var uenighet mellom henne og regjeringen. Senere har statsministeren bekreftet at hun allerede da var mistenkt for å ha avslørt hemmeligstemplet informasjon.

Mandag denne uken innrømmet statsminister Löfven at Sveriges interesser har vært satt i fare. Han kaller det som har skjedd for «et havari», og sier at det har utsatt Sverige og svenske borgere for risiko.

Lyder noe av dette overraskende kjent? Det er nemlig ikke veldig lenge siden det ble avslørt ikke en, men to, liknende sikkerhetsglipp i norsk IT-administrasjon. Først ble det kjent at Helse Sør-Øst hadde gitt et titalls IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa tilgang og utvidete rettigheter til datasystemet sitt. Det ga dem mulighet til å hente ut pasientdata til 2,8 millioner nordmenn, ifølge NRK.

Det er også blitt avslørt at indiske IT-arbeidere i en periode har hatt tilgang til det norske nødnettet, det som sørger for kommunikasjonen til de norske nødetatene. JustisministerPer-Willy Amundsen uttale at den slags er helt uakseptabelt og at departementet ser på det som et tillitsbrudd mellom staten og leverandøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har regnet kritikk over involverte statsråder også her hjemme, men så langt har kravene om de ansvarliges avgang ikke kommet. Det eneste som har skjedd i så måte er at en mellomleder i selskapet Sykehuspartner har forlatt stillingen sin. Det kan vel neppe kalles dramatisk på noen måte.

For opinionen er det ganske lite tillitsvekkende når få, eller ingen, stilles til ansvar for alvorlige feilgrep når det gjelder behandling av informasjon som angår både innbyggernes integritet og samfunnssikkerheten som sådan. Det kan ikke være slik at mennesker i offentlig forvaltning og i politiske toppverv er unntatt fra følgene av å ha et stort ansvar.