Al-Jazeera bør få bli i Israel

Det er grunn til å advare mot forslaget om å kaste TV-stasjonen Al-Jazeera ut av Israel.

I hele sommer har muslimske stater med Saudi-Arabia i spissen kjørt en beinhard kampanje mot ørkenemiratet Qatar. De anklager Qatar for å støtte terror og har innført en blokade som nå rammer den lille nasjonen med bare litt over to millioner innbyggere, svært hardt.

Beskyldningene om terrorstøtte kommer altså fra det saudiske regimet, som selv er en av de største og rikeste globale sponsorene av voldelig og ekstrem islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den som ønsker å sette seg ytterligere inn i Saudi-Arabias verdensvide spredning av den ekstreme islam-retningen wahhabisme, bør lese boken «Terrorens rike», som kom ut tidligere i år.

Der forteller Norges tidligere ambassadør til Saudi-Arabia,Carl Schiøtz Wibye, i ganske udiplomatiske vendinger om forholdene i profeten Muhammeds fødeland.

Saudi-Arabia og deres blokadekamerater har stilt en rekke krav til Qatar for å normalisere forholdene. Et av de mest smakløse er at Qatar må stenge TV-stasjonen Al-Jazeera som sender fra hovedstaden Doha til hele den arabiske verden.

Denne kanalen er noe så sjeldent i muslimske land som en uavhengig mediebedrift som arbeider etter vanlige journalistiske prinsipper.

Mens de venter på at Qatar skal se seg nødt til å etterkomme kravet, har Saudi-Arabia og Jordan gått til aksjon mot lokalkontorene til Al Jazeera og tvangslukket dem.

Disse to nasjonene har også - i likhet med De forente arabiske emirater og Bahrain - blokkert TV-kanalen slik at innbyggerne i landene deres ikke kan ta inn signalene.

Når man så tenker på at disse statene som nå vil ha bort Al-Jazeera, er nasjoner der pressefrihet er et fremmedord, blir kravet overfor Qatar om å stenge stasjonen toppen av frekkhet.

Dessverre er det ikke bare i de arabiske diktaturene at Al-Jazeera nå opplever problemer. Også den israelske regjeringen har i det siste forsøkt å ramme kanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søndag opplyste israelske myndigheter at de planlegger å legge ned Al Jazeeras kontor i landet og trekke tilbake akkrediteringen til kanalens journalister. Kommunikasjonsdepartementet varslet også at israelske kabel-TV-selskaper vil bli bedt om å blokkere TV-stasjonen.

Kommunikasjonsminister Ayoob Karahar beskylder Al Jazeera for å være et «verktøy» forIS,Hamas,Hizbollah og Iran. Og statsministerBenjamin Netanyahu har sagt at han mener Al Jazeeras dekning av den pågående konflikten i Jerusalem fører til økt vold rundt Tempelhøyden.

Dette er en utvikling vi vil advare sterkt mot. Selvfølgelig kan en fri og uavhengig presse av og til virke frustrerende på makthaverne i et demokrati. Men vi vil minne om at nettopp dette argumentet – det at den jødiske staten er et demokrati – er det beste Israel-argumentet som finnes.

Demokrati-begrepet omfatter politisk frihet og rettsstat, men også ytrings- og pressefrihet. Dette siste inkluderer frihet til å drive journalistisk virksomhet også for medier som myndighetene misliker.

Det forplikter å være regionens eneste demokrati. Også til å handle annerledes enn naboene når det kreves.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.